17:29:18 17.05.2024
Stiri

Amintiri din COPILĂRIE: Dezvăluirile surorii Mariei Bieșu

Social 14.05.2016 14:01 Vizualizări4975 Autor: Victoria Bortă


Amintiri din COPILĂRIE: Dezvăluirile surorii Mariei Bieșu

Maria Bieșu a fost cea mai bună Cio-Cio-San din lume și una dintre cele mai celebre dive din lumea operei. Puțini însă sunt cei care îi cunosc copilăria și cum de la o scenă improvizată la casa părintească din Volontiri a ajuns pe cele mai mari scene ale lumii.

La patru ani de la pierderea Primadonei Operei Naționale, sora acesteia, Valentina Bieșu, ne dezvăluie detalii neștiute din viața artistei de până la celebritate.

13 ruble

Maria Bieșu a debutat ca solistă în cadrul formației de muzică populară „Fluieraș” cu piesa „Struguraș de pe colină” la un concurs raional, alături de celebrii Tamara Ciobanu și Serghei Lunchevici.

„A luat locul întâi la acel concurs și a primit bani și țesătură pentru rochii. Din bani ne-a luat bomboane, iar cele 13 ruble care i-au rămas i le-a dat mamei. 13 ruble erau o întreagă avere”, ne convinge sora artistei.

Soprana a îndrăgit muzica din copilărie și, deși încă nu cunoscuse opera, cânta cu pasiune muzică populară. Fredona prin curte „M-a trimis mama la vie”, „A ruginit frunza din vii” și nici nu se gândea că ar putea îndrăgi un alt gen de muzică.

Scenă în coteț

Într-una din zile, însă, destinul artistei a luat altă turnură. „S-a dus să ia o carte de la biblioteca din sat, iar la radioul de la colhoz, pe lângă care trecuse, a auzit operă. Maria încă nu știa ce înseamnă opera, dar a venit acasă foarte impresionată”, povestește sora interpretei.

„Sunt oameni care vorbesc cântând”, a exclamat pe-atunci soprana și a înțeles pe ce note îi va cânta destinul, de aceea toate jocurile ce luminau copilăria Mariei Bieșu erau legate de muzică.

„A fost un organizator foarte bun. Făcuse o scenă în cotețul pentru găini și intra acolo doar cine putea cânta. Sub scenă era o cocină pentru porci. Așa ca la țară… Odată, am dansat atât de mult, încât s-a rupt scena și am căzut peste acel adăpost”, râde Valentina Bieșu, copleșită de amintiri.

„Credea că va face conserve”

Maria Bieșu cânta mult în limba rusă. „Așa erau vremurile…”, suspină sora artistei. Ulterior, însă, a studiat la școala tehnică de la Leova. Dar nici nu a apucat să finalizeze bine studiile, când a fost invitată la Conservatorul din Chișinău.

Părinții erau oameni obișnuiți, nu cunoșteau arta muzicală, cu toate acestea, tatăl sopranei știa carte și nu a fost de acord. „Mai bine să fie agronom, ce fel de profesie e asta - artistă”, spune Valentina Bieșu despre cum s-a revoltat tatăl.

„Mama însă nu știa ce este Conservatorul și era de acord. Credea că Maria va face conserve”, își mai amintește zâmbind sora acesteia. Soprana însă a ținut cont de chemarea inimii și din Leova a plecat îndată spre Chișinău, fără a mai trece pe-acasă și a polemiza cu părinții.

Amintiri de sub nuc

În fața comisiei de examinare a Conservatorului din Chișinău, Maria Bieșu a interpretat o romanță de Liszt și aria din Dama de Pică cu atâta simțire, încât în final s-a lăsat o tăcere suspectă, după care examinatorii au exclamat în cor: „Bravo, Marie!”, primind nota cea mai înaltă.

Cu toate acestea, fără o pregătire prealabilă și cu o bursă modestă, Maria Bieșu a avut mari dificultăți la începuturi. Ulterior, viața ei era în permanență printre bagaje, iar puținele clipe de răgaz prefera să le petreacă la casa părintească din satul Volontiri, raionul Ștefan Vodă.

„Acasă aveam un nuc rotund. Maria și mama așterneau un țolișor sub nuc și petreceam așa ore în șir. Mama ne aștepta… Ne făcea plăcinte, cvas și stăteam de vorbă. Maria punea capul pe brațele mamei, iar mama spunea mereu că, chiar dacă creștem, pentru ea rămânem tot copii”, își amintește cu emoție Valentina Bieșu.

Imitând păsările

Sora acesteia o petrecea de fiecare dată când pleca în deplasări și o întâmpina când se întorcea la Chișinău. După ce a obținut titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-San” la un concurs din Japonia, Maria Bieșu a avut o prolifică activitate concertistică.

Soprana a evoluat pe scena Teatrului „Bolșoi” din Moscova și pe scenele teatrelor de operă din Paris, Sydney, Varșovia, Helsinki, Tbilisi, Leningrad etc. De asemenea, a susținut turnee solistice în orașe din Japonia, Australia, Cuba și Israel.

„Când venea din turnee, era obosită și întotdeauna plecam la țară. Mergea cu picioarele goale prin grădină. Mânca pomușoare. Îi plăcea să își petreacă timpul în natură și imita cântecele păsărilor nemaipomenit de frumos. Uneori chiar păsările îi răspundeau la triluri”, ne mai povestește Valentina Bieșu.

Comemorare

Primadona a fost și deputat al Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice timp de 26 de ani. „Primea scrisori din toată Uniunea, poate de aceea a fost dată uitării”, spune trist sora acesteia.

Maria Bieșu a decedat pe data de 16 mai 2012, pe patul Spitalului Cancelariei de Stat, răpusă de leucemie. În acest an, soprana va fi comemorată pe 15 mai, la ora 16.00, la Teatrul Național de Operă și Balet, care-i poartă numele.

Comemorarea acesteia va avea loc prin interpretarea celebrei „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi a patru artiști autohtoni, care vor introduce publicul într-o promenadă spirituală de excepție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md