13:40:06 20.05.2024
Stiri

Vor avea loc ALEGERI parlamentare anticipate în Kazahstan

Știri 20.02.2016 13:32 Vizualizări2331 Autor: Ziarul National
Vor avea loc ALEGERI parlamentare anticipate în Kazahstan


La urne // Scrutinul urmează să aibă loc pe 20 martie curent

Alegerile anticipate în Majilis-ul (parlamentul kazah este alcătuit din două palate: Senat și Majilis – n.r.) parlamentului kazah sunt preconizate pentru data de 20 martie 2016, concomitent cu realegerea deputaților în maslahat-urile (organele administrației publice locale) de toate nivelurile.

Inițiativa depunerii mandatelor de deputat înainte de termen a fost înaintată de către însuși membrii Majilis-ului, argumentând această decizie prin trei motive: îndeplinirea misiunii lor, economia resurselor financiare în combinarea celor două curse electorale și necesitatea împrospătării noilor forțe în Parlamentul țării.

Și acum să facem o analiză mai detaliată. Ce ar însemna „și-au îndeplinit misiunea lor”?

Deputații au calculat că, în decursul celor patru ani de activitate în cadrul Majilis-ului, au adoptat 460 de proiecte de legi. Printre acestea, au fost adoptate, în primul rând, legile necesare pentru efectuarea modernizării și reformării republicii la scară largă.

Aceste legi se referă practic la toate domeniile vitale de activitate ale statului, în sectorul industriei de prelucrare, complexul agroindustrial, securitatea și activitatea organelor de stat.

Nu există nicio îndoială că legile adoptate vor da roade în viitorul apropiat. Pentru că s-a lucrat meticulos asupra legilor, au fost studiate mai multe legi internaționale cu privire la punerea în aplicare în circumstanțe similare. Mulți experți și politologi au remarcat, prin urmare, că decizia luată este corectă.

Al doilea argument în favoarea anticipatelor este economisirea finanțelor bugetare. Comisia Electorală Centrală a evaluat costul procesului electoral combinat. Reiese că alegerea deputaților în Majilis și în maslahat-urile de toate nivelurile va costa bugetul republican circa 8 miliarde de tenge (valuta națională a Kazahstanului – n.r.). În același timp, pentru două procese electorale separate vor fi cheltuite cu 4,8 miliarde de tenge mai mult.

În ceea ce privește fondurile electorale, și aici vor fi economisiți bani: resursele financiare pentru agitație și alte necesități electorale nu sunt alocate de la buget. Fondurile electorale sunt formate de către partide pe cont propriu.

Depozite electorale

Mai mult ca atât, fiecare bloc (asociere) politic care dorește să participe în alegeri, ca și candidații în Maslahat, sunt obligați să depună o anumită sumă de bani la CEC (Comisia Electorală Centrală) a Republicii Kazahstan. Acești bani nu se cheltuiesc, ei sunt păstrați în depozit. Însă, sunt restituiți celor care trec pragul electoral de 7%.

Dacă partidul a depășit pragul electoral, i se va întoarce depozitul electoral. Dacă candidatul devine deputat, la fel i se va restitui depozitul electoral. În restul cazurilor, banii din depozite sunt transferați în bugetul republican.

În prezent, în Kazahstan sunt înregistrate șapte partide: Partidul „NurOtan”, Partidul democrat kazah „Akzhol”, „Partidul național social-democrat”, Partidul comunist kazah, partidele „Birlik”, „Auyl” și Partidul democrat kazah „Azat”. Fiecare partid poate înainta maximum 127 de candidați și este obligat să achite depozitul electoral pentru fiecare dintre ei, care constă în 15 salarii minime. În cazul înaintării candidaturii la viitoarele alegeri, candidații în maslahat-uri sunt obligați să achite câte cinci salarii minimale.

Parlamentul are nevoie de noi forțe

Al treilea argument, care a motivat ex-deputații să inițieze alegeri anticipate, este necesitatea de a diversifica componența Majilis-ului. Se are în vedere că Parlamentul are nevoie de noi forțe și idei. Această campanie electorală va fi masivă și puternică, partidele vor avea programe politice interesante. Este foarte important ca Majilis-ul să fie reprezentat de cât mai multe partide politice și, în mod special, reprezentarea segmentelor populației.

Astăzi, în Kazahstan, dar și în afara granițelor, situația economică este incertă. Scăderea prețurilor la materia primă, prăbușirea burselor de valori americană și chineză, sancțiunile economice impuse Rusiei, toate acestea dictează reguli noi. Ideile creative în domeniul legislativ, în cel mai apropiat timp, într-adevăr vor avea greutatea aurului. În acest sens, partidele extraparlamentare deja își pregătesc programele lor.

Majoritatea și-a programat congrese ale partidelor în cadrul cărora vor fi adoptate platformele electorale și se va planifica înaintarea candidaților. În același timp, partidele care au acumulat deja experiența „de luptă”, contează pe mai multe fotolii parlamentare.

„Judecați și dvs., în alegerile anterioare eram în aceeași situație ca și alte partide, neavând experiența politică necesară și a activității parlamentare. Acum consider că am acumulat o experiență importantă. Ne-am propus să ocupăm numărul maxim de locuri, asta însemnând 15 deputați”, ne împărtășește planurile sale comunistul Vladislav Kosarev, deputat în Majilis-ul Parlamentului actual.

Studiile în Occident ale tinerilor, necesare

De altfel, în ceea ce privește reîmprospătarea forțelor Majilis-ului, politologii și experții propun partidelor să-și îndrepte atenția către tineret, în special spre „tinerii Bolashak” (studenți și absolvenți ai programului educațional prezidențial).

De-a lungul istoriei independenței Kazahstanului, mii de tineri au studiat în cele mai prestigioase universități din Occident. În epoca globalizării și integrării în toate domeniile, cunoștințele acestor tineri ar fi foarte utile. Mai cu seamă că absolvenții „bursei Bolashak” nu din auzite cunosc felul în care funcționează legile economiei în țările dezvoltate și grație cărui fapt instituțiile statului sunt cu adevărat eficiente.

Elaborarea legilor de către deputați

Între timp, experții au remarcat că alegerile parlamentare anticipate pot da un impuls dezvoltării Parlamentului ca instituție în Kazahstan. Mai pe înțelese – să se extindă împuternicirile Majilis-ului. A sosit timpul ca deputații nu doar să facă modificări în proiectele de legi, propuse de către Guvern, ci să elaboreze ei înșiși proiecte de legi actuale. Cu atât mai mult cu cât deputații sunt aleși chiar de kazahi. Ei organizează întâlniri periodice cu alegătorii lor, deci cunosc problemele sociale chiar din prima sursă, adică cunosc ce este important pentru omul de rând.

Așadar, poporul kazah mai are timp pentru a hotărî cărui partid și căror idei să-și încredințeze viitorul. În ciuda criticilor și provocărilor, alegerile într-adevăr pot schimba multe.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md