00:59:57 02.05.2024
Stiri

Diaspora abordează probleme și soluții într-un Congres desfășurat la Chișinău

Social 01.09.2014 18:32 Vizualizări1026 Autor: Polina Cupcea
Diaspora abordează probleme și soluții într-un Congres desfășurat la Chișinău


Startul pentru cel de-al VI-lea Congres al Diasporei a fost dat în această seară la Palatul Republicii, unde participă cetățeni ai R. Moldova stabiliți în străinătate, conducerea țării, ambasadori, lideri ai societății civile.

Ediția din acest an, organizată de Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), este una inovativă prin diversificarea participanților, agendă, dar și prin rezultatul scontat: un prim-plan comun de dezvoltare a R. Moldova dintre diasporă și Guvern.

Congresul VI al Diasporei se va axa pe discuții multilaterale dintre Guvern și diasporă în ceea ce privește politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei. Ediția a VI-a a Congresului Diasporei va acorda timp maxim pentru discuții interactive dintre membrii diasporei și funcționarii publici, în cadrul cărora conaționalii noștri vor avea și ei viziunea lor prezentată.

Prim-ministrul Iurie Leancă a trecut în revistă acțiunile pe care le-a întreprins BRD întru rezolvarea problemelor moldovenilor de peste hotare pe parcursul celor doi ani, precum o ambasadă deschisă în Canada, secția consulară de la Padova, digitalizarea servciilor publice, care sunt utilizate și în ambasade etc.

„Îmi doresc în mod special astăzi, mâine și poimâine să avem o discuție detaliată pe diverse subiecte fie că e vorba de cultură, în mod special cum să vă ajutăm pe dumneavoastră să nu vă uitați limba, tradițiile. Sunt convins că și în alte domenii – educație, protecție socială, medicală, cadrul legal - vom purta discuții eficiente, care vor ajuta moldovenii de peste hotare”, a declarat Leancă.

Lucrările Congresului vor avea loc în trei sesiuni, a câte trei ateliere de lucru desfășurate în același timp, pe următoarele teme: protecția socială și sănătate; cultură; acțiunile MAEIE pe plan extern; politici de reintegrare; educație; votul în diasporă; economie și investiții; transport; accesare de fonduri și capital uman.

Fiecare atelier, în afară de participanți, are câte patru persoane-cheie, cu roluri bine definite: moderatori (reprezentanți ai organizațiilor internaționale), vorbitori din instituții publice; vorbitori din diasporă și raportori. Aceștia din urmă vor monitoriza discuțiile în cadrul atelierului pentru a nota cele mai importante momente abordate. La Sesiunea plenară a raportorilor, ei vor face un sumar al dezbaterilor și vor prezenta principalele acțiuni ce au reieșit din discuții, pentru a fi incluse în planul de acțiuni comun „Guvern-Diasporă”.

De asemenea, la Congres va avea loc procesul de pre-consultare a variantei-proiect a Strategiei Guvernului Republicii Moldova cu privire la diasporă „Diaspora 2025”.

Participanții la Congres sunt reprezentanţi ai diasporei - lideri ai asociațiilor, reprezentanți ai grupurilor de inițiativă ale diasporei, delegați independenți, cetățeni reîntorși din Canada, Grecia, Austria, Belgia, Ucraina, Estonia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Elveția, Republica Moldova, Lituania, SUA, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Danemarca, Cehia, Kazahstan, Olanda, Letonia, Turcia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md