SFATURI // Zmeurul se plantează toamna, pentru a avea roadă bună vara
Secret // Plantarea de toamnă a zmeurului garantează o recoltă bogată chiar în prima vară
După o perioadă îndelungată de uscăciune, săptămâna aceasta ne-a bucurat cu ploaie. Ciobănească, rece şi pătrunzătoare, dar a fost ploaie de care s-au bucurat nespus mulţi agricultori, inclusiv grădinarii. Aceştia au aşteptat cu nerăbdare umezeala pentru a face mai multe lucrări de toamnă pe lotul de lângă casă.
Sarmale învelite în frunze de zmeur
Valentina Eşanu din raionul Ialoveni este de mai mulţi ani pasionată de cultivarea zmeurei. O creşte pe un teren de aproape doi ari şi,deşi nu este agricultor de profesie, afirmă că ştie aproape tot despre aceste poame.
„E bună la orice, vindecă o mulţime de boli. În casa noastră nu există să n-avem dulceaţă de zmeură care este leacul nr. 1 în cazurile de răceală. Frunzele le usuc şi le folosesc la ceai, poamele le păstrez conservate, dar şi uscate, care merg bine la copturi. Vara trecută am încercat şi am făcut sarmale învelite în frunze de zmeur, toţi care le-au gustat au spus că sunt ceva deosebit de gustos. La rândul său, soţul a făcut experimente în beci şi, pe lângă băuturile tradiţionale, la mese serveşteşi lichior sau vin din zmeură. Totodată, fac şi un ban toată vara, că din doi ari îmi ajunge să îndestulez familia, dar să duc şi la piaţă. Mai ales că am un soi care rodeşte până în septembrie şi se vinde atunci mai scump ca salamul”, susţine gospodina.
Sfârșitul lunii octombrie, ideal pentru lucrări
Potrivit Valentinei Eşanu, cea mai bună perioadă pentru plantarea zmeurului este toamna. „Dacă vrei să ai roadă bună vara, sădeşte zmeurul toamna. Plantarea zmeurului toamna garantează o recoltă bogată, plante sănătoase şi puternice. Cine vrea să aibă o roadă mică deja vara viitoare, ar trebui să se ocupe de aceasta acum, iar fructele vor fi gata de cules imediat după căpşuni. Sfârşitul lunii octombrie este ideal pentru aceste lucrări. Mai ales acum când a plouat, pământul este umed şi încă nu este tare acoperit cu frunze uscate. E bine să nu se rişte ca frigul să vină la doar câteva zile după ce butaşii au fost aşezaţi în pământ, pentru că îi distruge. Aşadar, trebuie folosite cu încredere zilele caldeîncă”, spune doamnaEșanu.
Trebuie să se ştie că zmeurul are nevoie de multă lumină naturală, deci trebuie să-i alegi un loc cu mult soare în mare parte din zi, departe de vreun zid, gard înalt sau copac. În general, zmeurul preferă solurile mai uşoare, aerisite şi bine drenate – unul nisipos e ideal pentru această plantă. Şi mai bine ar fi dacă, cu câteva săptămâni înainte să fie sădite plantele, pământul s-ar îmbogăţi cu substanţe nutritive. Pentru a ţine la distanţă bolile, trebuie evitate zonele în care au fost cultivate roşii, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri.
Cum se plantează zmeurul?
Pentru a sădi plantele, se vor săpa şanţuri de aproximativ 30 de centimetri adâncime şi late de un metru. Plantele se vor plasa în şanţ cam la 50 cm distanţă între ele. Rădăcina se acoperă cu pământ şi lângă fiecare se montează un spalier pe care planta se va căţăra atunci când tulpina va începe să se dezvolte.
Terenul pe care s-au plantat zmeuri se acoperă cu frunze uscate, rogojini sau plastic, pentru ca acestea să protejeze solul şi rădăcinile de îngheţ. Primăvara, suprafaţa solului se va curăţa de resturile rămase după topirea zăpezii şi se va fertiliza. Plantele au nevoie de multă apă după luna martie, ca să grăbească procesul de vegetaţieşi de înflorire.
Lucruri importante despre zmeur
Sunt mai multe soiuri de zmeur:
-Zmeurul de vară, cu fructe roşii–produce cea mai mare recoltă de fructe în timpul verii, de aici trăgându-i-seşi numele;
-Zmeurul cu fructe negre– nu este foarte productiv ca celelalte tipuri, din cauza faptului că este mai mult predispus bolilor;
-Zmeurul cu fructe purpurii– se maturizează vara târziu. Are ramuri puternice şi de obicei necesită prindere.
-Zmeurul de toamnă, cu fructe roşii–produce fructe atât toamna, cât şi la începutul verii. Cea mai mare producţie de fructe se află în partea superioară a ramurilor, iar în partea inferioară cultura este mai mică. Acesta este singurul tip care produce fructe în anul în care cresc ramurile.
Cele mai bune soiuri sunt cele hibrid. Sunt mai productive şi rezistente, iar roada este mare.
Patrufapte mai puţin cunoscute despre zmeură
Este de ajutor femeilor însărcinate
Fructele de zmeură sunt o sursă bogată de acid folic, foarte necesar femeilor însărcinate şi celor care vor să rămână gravide. Femeile însărcinate pot consuma şi ceai din frunze de zmeur.
Se găsesc în culori diferite
În pofida faptului că de la acest fruct a derivat culoarea denumită „zmeurie”, zmeura poate avea culoarea roşie, purpurie, dar există şi sortimente de culoare neagră. Cel mai dulce şi mai gustos soi de zmeură este cel de culoarea aurului. Există peste 200 de tipuri ale acestui fruct.
Este simbolul bunătăţii
Acest fruct este considerat simbolul bunătăţii. În unele părţi ale Germaniei se credea că zmeura are efect calmant asupra cailor nărăvaşi, în timp ce în Filipine se spune că aceasta alungă spiritele rele.
Scade riscul apariţiei cancerului de colon
Se ştie că zmeura este de mare ajutor la tratarea răcelii, însă puţini cunosc faptul că acest consum de zmeură reduce riscul apariţiei cancerului de colon. Este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători chinezi. Acest lucru se datorează în special fibrelor conţinute de zmeură.
Luptă cu Candida albicans
Un alt beneficiu al fructelor de zmeură este acela că luptă cu Candida albicans. Substanţele care se găsesc în zmeură inhibă dezvoltarea acestei ciuperci şi ajută la eliminarea ei din organism. Se recomandă o cură de două săptămâni, perioadă în care se consumă zilnic aproximativ 300 de grame de zmeură proaspătă.
Lilia Grubîi
Guvernul de la Chișinău, răspuns pentru liderul separatist Krasnoselski: „Moldovagaz” va achiziționa gazul natural și-l va livra în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă ca plata, achiziția și transportarea să fie efectuate de companii terțe
Centralele electrice regenerabile instalate în R. Moldova au atins la finele lunii decembrie 2024 capacitatea-RECORD de 580 MW. Aceste capacități asigură 16,72% din consumul anual al republicii noastre
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată