Ziua Universală a IEI // „BogățIA sudului românesc”, expoziție la Muzeul Național de Istorie a Moldovei: 71 de piese inedite din patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, expuse la Chișinău
Peste 70 de piese inedite din colecția Marghioliței Constantinescu Rogojan, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, vor fi expuse la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Marghiolița Constantinescu Rogojan, artist plastic și profesoară din zona Muscelului, a donat statului român o colecție de peste 250 de piese de costum tradițional românesc.
Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” va fi vernisată duminică, 23 iunie curent, la ora 11.00, în sala nr. 2 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Universale a Iei.
„Fiind un element comun de identitate culturală între România și Republica Moldova, prin intermediul acestei expoziții încercăm să facem cunoscute particularitățile cămășii cu altiță din sudul României, respectiv din zone precum Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei”, transmit organizatorii.
Vernisajul va fi urmat de un scurt recital susținut cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Sarabaș, Artistă a Poporului, cea care a consacrat folclorul din sudul Republicii Moldova.
Radu Ghilaș, regizor, actor: Piesa „Eu am vorbit cu Putin” este „o exorcizare a fricilor legate de război și de figura lui Vladimir Putin”
Scenariul din R. Moldova, APLICAT și în România? Un agent al Rusiei plănuia un ATENTAT lângă București. El făcea parte dintr-o rețea care opera și în Polonia și Cehia
Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă și pentru anul 2025: MAIA a inițiat procesul