19:12:13 25.11.2024
Stiri

Ziua Suveranității // Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Acum 33 de ani, poporul nostru și-a declarat dorința de a fi liber să-și decidă propriul viitor și a schimbat pentru totdeauna destinul republicii”

Actualitate 23.06.2023 11:05 Vizualizări1256 Autor: Ziarul National
Ziua Suveranității // Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Acum 33 de ani, poporul nostru și-a declarat dorința de a fi liber să-și decidă propriul viitor și a schimbat pentru totdeauna destinul republicii”


Pe 23 iunie 1990, la Chișinău era semnată Declarația de Suveranitate, document care a stat la baza elaborării Constituției Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a început ședința în plen de astăzi a Legislativului cu un mesaj dedicat acestei zile, amintind că, simbolic, acum un an, în aceeași zi, R. Moldova a devenit stat-candidat pentru aderare la UE.

„Astăzi sărbătorim Ziua Suveranității, ziua în care, acum 33 de ani, poporul nostru și-a declarat dorința de a fi liber să-și decidă propriul viitor și a schimbat pentru totdeauna destinul republicii. Datorită acestei decizii curajoase, astăzi putem să ne croim viitorul nostru european. În mod simbolic, tot astăzi se împlinește un an de când R. Moldova a devenit țară-candidat pentru aderarea la UE, proiectul nostru de țară, așa cum suveranitatea și independența au fost proiectul de țară al înaintașilor noștri. Vom continua ferm pe această cale, pentru că anume drumul spre UE ne aduce cele mai multe roade și transformări sistemice în republică”, a declarat spicherul Igor Grosu.

Menționăm că, pe 23 iunie 1990, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova a fost adoptată Declarația de Suveranitate, document care supremația legilor în RSS Moldova și prevedea dreptul suveran de a ține relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, Legea Supremă a Republicii Moldova.

În textul Declarației se menționează că „suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetăţeni, niciun partid politic sau o organizaţie obştească, nicio altă formaţiune, nicio persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md