Ziua Pământului: Trei milioane de hectare de fond funciar, dintre care circa două milioane sunt terenuri agricole în Republica Moldova


Acțiuni menite să promoveze conștientizarea globală privind protecția mediului și să încurajeze eforturi pentru conservarea resurselor naturale sunt organizate în R. Moldova cu ocazia Zilei Pământului, organizate în fiecare an pe 22 aprilie.
Tema din acest an este „Puterea noastră, Planeta noastră”, pentru a sublinia responsabilitatea comună a indivizilor și comunităților în tranziția către un viitor sustenabil.
La nivel global, resursele naturale și echilibrul ecosistemelor sunt afectate de schimbările climatice, degradarea terenurilor, defrișările și urbanizarea necontrolată. În Republica Moldova, solul reprezintă una dintre cele mai prețioase resurse.
Potrivit autorităților, gestionarea eficientă a celor peste trei milioane de hectare de fond funciar, dintre care circa două milioane sunt terenuri agricole, este vitală pentru sănătatea mediului și pentru securitatea alimentară.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare amintește că lucrările de îmbunătățiri funciare sunt susținute financiar din bugetul de stat, fiind acordate subvenții în avans ce acoperă până la 80% din costul proiectelor investiționale eligibile. Plata se efectuează în două tranșe: un avans de 70% la început, bazat pe aprobarea proiectului, și restul de 30% după finalizare și prezentarea documentelor justificative. Dosarele pot fi depuse la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Acestea trebuie să conțină documentația tehnică, proiectul investițional, dovada cofinanțării de cel puțin 20% și avizele instituțiilor de cercetare de profil.
Toate proiectele trebuie fundamentate științific și validate de instituții precum Institutul Național de Cercetări Aplicative în Agricultură și Medicină Veterinară, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice sau Institutul Național de Cercetări Economice, care stabilesc standardele pentru fiecare tip de intervenție economică și tehnică.
Autoritățile încurajează cetățenii, autoritățile publice locale, și organizațiile civice să se implice activ în protejarea mediului.
„Activitățile cum ar fi plantarea arborilor, salubrizarea spațiilor verzi, informarea comunităților despre prevenirea risipei de resurse și reciclarea sunt esențiale în acest demers”, punctează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare













































































