Ziua națională fără alcool: R. Moldova, printre statele cu cel mai înalt consum de alcool din lume! Autoritățile își propun să reducă, până în 2025, cu 5% consumul în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 15 ani


Republica Moldova se numără printre statele cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur per persoană cu vârsta de mai mare de 15 ani – 12,9 litri.
Potrivit ultimului raport global privind alcoolul și sănătatea, făcut public în 2019, bărbații din R. Moldova ar consuma, în medie, câte 20,6 litri de alcool anual, iar femeile - 5,9 litri.
Totodată, studiului STEPS 2021 arată că două treimi sau 63,2% din populația adultă a Republicii Moldova este consumatoare de alcool. În mediul urban, consumul de alcool constituie 68,2%, iar în mediul rural – 57,8%.
Datele au fost făcute publice de către Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) de Ziua națională fără alcool, marcată anual pe 2 octombrie.
Potrivit ANSP, tinerii sunt afectați în mod disproporționat de alcool în comparație cu persoanele mai în vârstă, iar 13,5% din toate decesele în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani sunt atribuite consumului de alcool.
„Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația sa cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale. Conform datelor Studiului privind comportamentele și percepțiile legate de sănătate a adolescenților din Republica Moldova (HBSC Study, Moldova 2018), patru din 10 adolescenți de 11 - 17 ani au relatat că au avut experiență de utilizare a alcoolului. Au consumat alcool cel puțin o zi în decursul ultimei luni circa 24% din adolescenți, iar acest indicator crește odată cu vârsta”, informează ANSP.
Specialiștii susțin că printre factorii individuali și sociali care influențează nivelul și modelul de consum al alcoolului se numără nivelul de dezvoltare economică, cultura, normele sociale, disponibilitatea alcoolului, implementarea politicilor de reducere a riscului consumului de alcool, vârsta, sexul, circumstanțele familiale și statutul socio-economic, nivelul de educație.
Autoritățile naționale își propun să reducă, până în anul 2025, cu 5% consumul nociv de alcool în rândul persoanelor de vârstă de peste 15 ani.
Alcoolul, așa cum este clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, este o substanță toxică, psihoactivă, care produce dependență și este un cancerigen din grupa 1, legat cauzal de șapte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de esofag, ficat, colorectal și de sân. Consumul de alcool este asociat cu 740 de mii de cazuri noi de cancer în fiecare an la nivel global.
Pentru a reduce consecințele dezastruoase, condiționate de consumul de alcool, guvernele lumii sunt încurajate să implementeze acțiuni precum reglementarea comercializării băuturilor alcoolice (în special pentru persoanele tinere); reglementarea și restricționarea disponibilității alcoolului; reducerea cererii prin mecanisme de impozitare și stabilire a prețurilor; achiziționarea de la populație a unei cantități mai mari de struguri; creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate publică cauzate de consumul de alcool și asigurarea sprijinului pentru politici eficiente privind alcoolul; oferirea unui tratament accesibil pentru persoanele cu tulburări de consum de alcool; implementarea programelor de screening și intervenții scurte pentru consumul de alcool în serviciile de sănătate.













































































