REALIZĂRI // Câte transplanturi s-au făcut în R. Moldova?
Astăzi, 11 octombrie, la iniţiativa Consiliului Europei, este marcată Ziua Europeană a donării şi transplantului de organe. Potrivit statisticii, necesitatea în transplant de organe este în creştere în întreaga lume, iar în aşteptarea unui transplant sunt aproximativ 50 de mii de persoane numai în Uniunea Europeană. Din listele de aşteptare, zilnic, 12 pacienţi decedează din cauza lipsei de organe disponibile.
Pentru transplant, cel mai frecvent sunt solicitaţi rinichii, pancreasul, ficatul, plămânii, inima, iar din ţesuturi cele mai transplantate sunt pielea, valvele cardiace, oasele şi corneea.
În R. Moldova, primul transplant a fost făcut la ţesutul osos şi cornee. Ulterior, în anul 2008, odată cu adoptarea unei noi Legi privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane, a fost posibilă crearea unui cadru juridic optimal de reglementare a transplantului de organe, ţesuturi şi celule umane, inclusiv cu minimalizarea riscului traficului de organe. Pe moment, în R. Moldova, pentru efectuarea operaţiilor de transplant, au fost autorizate 11 instituţii medicale.
Pentru prima dată, în luna februarie a anului curent, a fost iniţiată prelevarea multiorgană de la un donator cadaveric, aflat în moarte cerebrală, iar numărul total de donatori în moarte cerebrală a ajuns la nouă. Din anul 2012, în R.Moldova, au fost efectuate 18 transplanturi de rinichi, 11 de ficat, 78 de cornee şi 492 de ţesut musculo-scheletal.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"