Ziua Culturii Naționale, celebrată în România și R. Moldova de ziua lui Mihai Eminescu: „Sprijinindu-se pe numele şi opera lui Eminescu, Ziua Culturii Naţionale are valenţe româneşti şi universale”
România și R. Moldova celebrează pe 15 ianuarie, de ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale prin conferințe, expoziții, recitaluri de poezie sau concerte.
„Cultura este cel mai important liant între popoare, stindardul bunelor relații în orice timpuri și deschizător de drumuri, fapt pentru care Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM, din cadrul Guvernului României - n.r.) finanțează zeci de proiecte culturale românești în Republica Moldova. România a decretat în 2010 Ziua Culturii Naționale, iar Republica Moldova a declarat 15 ianuarie Ziua Națională a Culturii, ambele decizii marcând un moment de coeziune în jurul valorilor culturale românești”, este mesajul semnat de DRRM.
Cultura naţională izvorăşte din limba română, cea pe care Eminescu a remodelat-o şi ne-a redăruit-o, admirabil îmbogăţită, a afirmat ministrul Culturii de la București, Raluca Turcan.
„În fiecare an, la 15 ianuarie, aducem un omagiu onest şi încărcat de recunoaştere pentru memoria emblematică a geniului literaturii române, Mihai Eminescu, anul acesta împlinindu-se 174 de ani de la naşterea poetului", a transmis, luni, Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ministra a accentuat că, „sprijinindu-se pe numele şi opera lui Eminescu, Ziua Culturii Naţionale are valenţe româneşti şi universale".
„Cultura naţională izvorăşte din limba română, cea pe care Eminescu a remodelat-o şi ne-a redăruit-o, admirabil îmbogăţită. De aceea generaţii întregi de români i-au fost, îi sunt şi îi vor fi recunoscătoare, cunoscându-i şi preţuind-i opera. Aşa îl putem răsplăti astăzi, mâine şi în fiecare zi: prin a-i aprecia opera şi a o promova cu mândrie", a mai transmis ministrul Culturii de la București, Raluca Turcan.
Potrivit președintei R. Moldova, Maia Sandu, cultura este o „sursă unică de bucurie și de celebrare a umanității din noi”. Șefa statului a anunțat, de Ziua Culturii Naționale, festivalul „Bookfest Chișinău” se va desfășura și în acest an sub Înaltul Patronaj al președinților României și Republicii Moldova.
„Copiii care citesc, tinerii culți ce aleg teatrul, cartea, dezvoltarea frumoasă sunt adulții de mâine care vor alege cuvântul în locul armei, vor avea curajul să apere valorile învățate și vor construi o societate unde este respect și bună înțelegere”, a scris șefa statului pe Facebook, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova