Zelenski respinge ideea unui armistițiu „fără garanţii clare de securitate pentru Ucraina”
Încetarea focului este imposibilă fără garanţii clare de securitate pentru Ucraina, a afirmat, la Budapesta, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski. „Un astfel de armistiţiu pregăteşte terenul pentru continuarea ocupaţiei Ucrainei şi distrugerea independenţei şi suveranităţii noastre”, a avertizat el.
„Astăzi este iresponsabil să propui un armistiţiu în Ucraina fără a oferi ţării noastre garanţii reale şi eficiente de securitate”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski la o conferinţă de presă în Budapesta, citat de Digi24.ro.
„Discuţiile despre un armistiţiu sunt periculoase atunci când nu există garanţii de securitate pentru Ucraina – clare, reale, în care putem avea încredere, nu doar asigurări retorice. Un astfel de armistiţiu pregăteşte terenul pentru continuarea ocupaţiei Ucrainei şi distrugerea independenţei şi suveranităţii noastre,” a subliniat el.
Preşedintele a menţionat că astfel de propuneri vin din partea celor care nu au experimentat războiul, nu îi înţeleg consecinţele şi riscurile şi din partea celor care discută cu Vladmir Putin, dar nu au avut vreodată un război cu el.
„Un simplu armistiţiu este un model despre care auzim de la unii lideri de aici, din Brazilia, din China şi, în mod evident, îl auzim cu siguranţă de la Rusia. Acesta este un model excelent pentru Rusia. Un armistiţiu şi apoi restul? Trebuie să înţelegem clar ce înseamnă restul”, a explicat Volodimir Zelenski.
Preşedintele a reamintit că, după ce agresiunea Rusiei a început în 2014, au existat deja acorduri de armistiţiu.
„Nu a avut loc nici măcar un schimb de prizonieri. Oamenii sunt în închisoare de 10 ani. După armistiţiu, conflictul a fost îngheţat,” a subliniat el.
În acelaşi timp, Volodimir Zelenski a informat că Summitul Comunităţii Politice Europene a generat noi acorduri de apărare pentru consolidarea forţelor ucrainene, alături de paşi pozitivi pentru întărirea apărării aeriene înainte de iarnă.
De asemenea, el a remarcat o creştere a numărului de ţări care sprijină Ucraina. „Am avut primul Summit de Pace, la care au participat peste 100 de ţări şi instituţii internaţionale. Un număr considerabil de ţări au votat în favoarea rezoluţiilor împotriva agresiunii ruse şi în sprijinul Ucrainei la ONU – peste 140.
Acesta este numărul de ţări care susţin Ucraina, se opun agresiunii ruse şi recunosc integritatea teritorială şi suveranitatea oricărei ţări independente”, a menţionat liderul de la Kiev.
Românii, FĂRĂ VIZE în SUA: Eveniment oficial, la Washington, pentru intrarea României în programul Visa Waiver
Premierul Recean, discuție cu șefa diplomaţiei europene: „Criza umanitară provocată de Rusia în regiunea transnistreană trebuie să înceteze”
CELULA de CRIZĂ: Cetățenii de pe malul drept al Nistrului, consum de energie electrică mai mic cu peste 22% pe 7 și 8 ianuarie. Deconectările, excluse