10:44:35 25.04.2025
Stiri

Zelenski respinge categoric cedarea teritoriilor ucrainene în negocierile de pace propuse de emisarul lui Trump

Actualitate 15.04.2025 23:51 Vizualizări1058
Zelenski respinge categoric cedarea teritoriilor ucrainene în negocierile de pace propuse de emisarul lui Trump

Președintele Volodimir Zelenski a reacționat marți la declarațiile lui Steve Witkoff, trimisul special al fostului președinte american Trump. Witkoff a menționat „cele cinci teritorii” esențiale pentru încheierea unui acord de pace cu Rusia, după o întâlnire cu Vladimir Putin, la Sankt Petersburg.

Steve Witkoff a afirmat luni, în cadrul unei emisiuni, că acordul de pace va modifica statutul „așa-numitelor cinci teritorii”, fără a detalia care ar putea fi acestea. Anterior, într-un interviu, el a prezentat „problemele majore” ale conflictului, numind cinci regiuni: „Donbas, Crimeea, Luhansk și alte două”. Totuși, comentariile sale au generat controverse atât în Casa Albă, cât și în cadrul republicanilor, prelimei critici venind de la generalul Keith Kellogg.

Zelenski a precizat în cadrul unei conferințe de presă că "Ucraina este un stat suveran". El a subliniat că doar cetățenii ucraineni au dreptul de a decide soarta teritoriilor lor. Zelenski a declarat clar că orice recunoaștere a unor teritorii ucrainene ca fiind rusești este inacceptabilă.

Witkoff a stârnit îngrijorări chiar și printre unii republicani, după ce, la 48 de ore de la o întâlnire cu Kirill Dmitriev, reprezentantul lui Putin, a susținut ca Ucraina să cedeze patru regiuni Rusiei. Aceasta este o poziție pe care Kievul a respins-o în mod constant. Întâlnirea dintre Trump și emisarul său pentru Ucraina, generalul Kellogg, s-a încheiat fără o decizie clară.

Între membrii administrației Trump, există divergențe privind strategia de abordare a impasului dintre Ucraina și Rusia. Generalul Kellogg, care sprijină mai direct Ucraina, nu este de acord cu poziția lui Witkoff. Într-o mișcare neobișnuită, Witkoff l-a invitat pe Dmitriev să cîne la el acasă, fapt care a provocat alarmă la Casa Albă și Departamentul de Stat.

Deși Witkoff, apropiat de Trump, a primit sprijin de la unii republicani, alții au îşi exprimat nemulțumirea față de aproprierea sa de Moscova. În Capitoliu, poziția lui Witkoff a stârnit îngrijorare, iar mai mulți oficiali au contactat consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, și pe secretarul de stat, Marco Rubio, pentru a-și exprima nemulțumirile.

Trump a reconfigurat politica SUA, favorizând o încetare a focului în Ucraina și relaxând anumite măsuri împotriva Rusiei. Totuși, două tentative de acorduri parțiale s-au blocat, crescând frustrările lui Trump din cauza lipsei de progrese.

În ciuda confruntărilor, Witkoff își menține poziția centrală în politica externă a administrației Trump, participând la negocieri internaționale și având întâlniri cu lideri mondiali, inclusiv cu Putin. Însă, propunerea sa de a ceda Rusiei patru regiuni ucrainene a generat stupoare printre oficialii americani, deoarece reflectă narațiunea Moscovei privind referendumurile farse din 2022.

Comentariile lui Witkoff au născut reacții aprinse în SUA. În timp ce democrații și unii republicani îl critică, aprobarea anumitor măsuri ale administrației Trump pentru Moscova sunt percepute negativ. Totuși, în interiorul administrației, unii consideră că Witkoff a fost nedrept evaluat, context în care menținerea raporturilor dintre el și președinte rămâne solidă.

Cerând sprijin ulterior, Witkoff a primit apărare de la unii membri ai administrației, care consideră că experiența sa din sectorul privat este vitală. Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, a subliniat deja rezultatele acțiunilor sale.

Aliații SUA sunt neliniștiți de haosul de la Casa Albă. Oficialii europeni, care au interacționat recent cu administrația, resimt presiunea obținerii unor rezultate rapide, ceea ce i-a determinat să se teamă de compromisuri ce ar putea submina Ucraina și securitatea Europei.

Divergențele dintre Witkoff și Kellogg nu au condus la o politică coordonată privind Ucraina. Absenta unei strategii clare îngrijorează partenerii europeni, care se tem că Rusia ar putea trage de timp.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte