Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică.
Intervievat miercuri de Fox News în timp ce se afla în tren în Ucraina, Zelenski a spus că ţara sa nu îşi va putea permite să piardă atât de multe vieţi câte ar fi necesare pentru a recuceri Crimeea prin mijloace militare.
El a respins încă o dată orice eventuală cedare a vreunui teritoriu ocupat deja de forţele ruse, afirmând că Ucraina „nu poate recunoaşte juridic ca fiind rus niciun teritoriu ucrainean ocupat”.
„Am menţionat deja că suntem pregătiţi să aducem înapoi Crimeea diplomatic. Nu putem pierde zeci de mii dintre oamenii noştri care ar pieri de dragul revenirii Crimeei şi nu este real că o putem aduce înapoi cu arma în mână. Înţelegem că Crimeea poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”, a explicat şeful statului ucrainean pentru Fox News, potrivit Agerpres.
Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014 după o revoltă populară ce l-a forţat pe preşedintele pro-rus de la acea vreme Viktor Ianukovici să fugă din Ucraina.
De la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Rusia a ocupat aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean şi a proclamat anexarea a patru provincii, deşi nu deţine controlul integral în niciuna dintre ele.
Volodimir Zelenski a propus o formulă de pace şi un „plan de victorie” bazate pe retragerea forţelor ruse din Ucraina; intervenţiile sale recente au evidenţiat necesitatea unor garanţii de securitate şi a invitaţiei de a adera la NATO, scenariu respins însă de Moscova.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”