05:27:46 19.01.2025
Stiri

Zelenski: Nu există nicio presiune din partea aliaţilor occidentali pentru ca Ucraina să abandoneze lupta în războiul cu Rusia

Actualitate 11.01.2024 14:39 Vizualizări611 Autor: Ziarul National
Zelenski: Nu există nicio presiune din partea aliaţilor occidentali pentru ca Ucraina să abandoneze lupta în războiul cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că nu există nicio presiune din partea aliaţilor occidentali ai ţării sale pentru ca aceasta să abandoneze lupta în războiul cu Rusia, transmite Reuters.

„Nu există nicio presiune dinspre partenerii noştri să încetăm să ne mai apărăm. Nu există nicio presiune de a îngheţa conflictul, nu încă", a răspuns Zelenski în capitala lituaniană Vilnius, unde a fost întrebat de presă dacă partenerii Ucrainei îi cer acum acesteia să oprească lupta, după aproape doi ani de la invazia rusă, transmite Agerpres.

„Există mai multe voci în mass-media, le-am citit pe toate. Dar cred că partenerii noştri oficial încă nu intenţionează să ne dea astfel de semnale. Cel puţin eu personal nu i-am auzit", a adăugat preşedintele ucrainean.

Respectiva întrebare i-a fost adresată după ce mai devreme ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a apreciat în faţa parlamentului de la Roma că a sosit momentul ca diplomaţia să deschidă calea păcii în Ucraina, întrucât contraofensiva ucraineană din vara trecută nu a dat rezultatele aşteptate, prin urmare situaţia militară trebuie privită cu realism.

Aflat într-un turneu în statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), Zelenski încearcă să combată sentimentul oboselii de război în rândul aliaţilor occidentali ai Ucrainei şi să obţină noi ajutoare financiare şi militare.

Moscova a susţinut de mai multe ori recent că este deschisă la negocieri cu Ucraina, dar a acuzat Kievul că sub influenţa aliaţilor săi occidentali, mai ales SUA, respinge orice dialog şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret care interzice orice tratative cu preşedintele rus Vladimir Putin. Potrivit Moscovei, Occidentul ar fi determinat Ucraina să se retragă de la negocierile de pace cu Rusia, ultima dată când au avut loc astfel de tratative fiind în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

De partea sa, Zelenski crede că Rusia nu este interesată să poarte discuţii de pace şi că aceasta ar accepta încetarea luptelor numai dacă ar avea nevoie de o pauză pentru refacerea armatei.

Adresându-se miercuri unei mulţimi de câteva sute de persoane adunate la un miting la Vilnius, preşedintele ucrainean a clamat: „Nu va exista niciodată ziua de după Ucraina. Va exista ziua de după război şi ziua de după Putin".

„Sunt sigur că Rusia va ceda. Este imposibil de spus ziua exactă când se va întâmpla, este imposibil de spus cum se va întâmpla în detaliu. Dar ştim că se va întâmpla", a mai susţinut Zelenski la acelaşi miting, potrivit agenţiei EFE.

Moscova „încearcă să-şi refacă vechiul imperiu", crede preşedintele ucrainean, care a vorbit despre o ameninţare existenţială asupra tuturor ţărilor învecinate cu Rusia şi cu Ucraina. Dacă Rusia îşi atinge obiectivul, acela de a „exista o zi de după Ucraina", va face în continuare „tot posibilul" să existe de asemenea "o zi de după (Republica) Moldova, o zi de după ţările baltice, o zi de după Polonia", a indicat Zelenski.

„Kazahstanul şi Uzbekistanul deja află că Rusia nu le respectă independenţa", a continuat el, insistând că în aceste momente „este periculos să rămâi tăcut, să rămâi pe margine sau singur".

Dar dacă UE şi NATO rămân unite, mai crede Zelenski, atunci „istoria se va putea schimba în mai bine" şi se va termina cu „imperiul" rus.

Înainte de a susţine acest discurs, preşedintele ucrainean s-a întâlnit cu omologul său lituanian Gitanas Nauseda, cu care a discutat despre ajutorul militar oferit Ucrainei şi despre producţia comună de armament, printre alte teme. El îşi va continua turneul în Letonia şi Estonia.

Cele trei state baltice oferă Ucrainei cel mai substanţial ajutor raportat la PIB-ul lor, respectiv 1,4% din PIB Lituania, 1,1% Letonia şi 1,3% Estonia. Dar, pe de altă parte, potrivit unui raport al Institutului german Kiel, ajutorul promis Ucrainei de aliaţii săi în perioada august-octombrie 2023 a scăzut cu aproape 90% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, coborând la cel mai redus nivel de la începutul războiului.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md