Zelenski, la summitul de la Tirana, unde participă și Maia Sandu: „Putin trebuie să piardă războiul, pentru că aceasta este baza securităţii în Europa”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat miercuri, 28 februarie, în capitala albaneză Tirana, asupra crizei de muniţii cu care se confruntă Ucraina în faţa agresiunii ruse şi le-a propus statelor din Balcani să colaboreze cu ţara sa în producţia militară comună, relatează agenţia EFE.
Președintele ucrainean afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să piardă războiul, pentru că aceasta este baza securităţii în Europa.
„Peste 500 de companii din Ucraina lucrează în industria de apărare, dar nu este suficient. Avem probleme cu muniţiile”, a spus Zelenski în deschiderea unui summit cu statele din sud-estul Europei desfăşurat în Albania.
„De aceea suntem interesaţi să colaborăm cu voi în producţia comună de arme şi muniţii. Dorim de asemenea să organizăm un summit separat dedicat producţiei de muniţii împreună cu ţările din Balcani”, a explicat el, insistând că preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să piardă” războiul, pentru că „aceasta este baza securităţii în Europa”.
La rândul său, premierul albanez Edi Rama, a cărui ţară a furnizat Ucrainei arme şi muniţii de când a început războiul cu Rusia, a cerut mai mult ajutor militar şi financiar pentru Ucraina. „Nu putem permite ca Rusia să câştige şi Ucraina să piardă", a indicat şeful guvernului albanez.
„Putin a vrut să şteargă Ucraina de pe harta lumii în câteva zile, dar nu a reuşit. Supravieţuirea Ucrainei depinde de sprijinul militar şi financiar. Acesta nu trebuie amânat din raţiuni politice interne şi nici de birocraţie", a continuat gazda summitului.
La reuniune mai participă preşedinţii Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, Muntenegrului, Jakov Milatovic, Serbiei, Aleksandar Vucic, preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, şi cea kosovară, Vjosa Osmani, premierii din Bosnia-Herzegovina, Bojana Kristo, şi Croaţia, Andrej Plenkovic, precum şi comisarul european pentru extindere, Oliver Varhely.
Summitul abordează implicaţiile războiului din Ucraina asupra regiunii balcanice şi ajutorul pe care această regiune îl poate oferi Kievului, inclusiv sprijinul militar.
Serbia, participantă la summit, nu s-a aliniat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, dar preşedintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit de mai multe ori cu Zelenski în marja unor conferinţe internaţionale.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”