Zelenski: Furnizarea unui sistem Patriot de către România, „o dovadă puternică a adevăratei prietenii și a parteneriatului strategic dintre țările noastre”
Legea aprobată de România prin care va dona un sistem Patriot către Ucraina este „o contribuție semnificativă la consolidarea protecției cerului nostru, a cetățenilor noștri și a infrastructurii civile împotriva terorii rachetelor rusești”, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Într-o reacție difuzată pe Twitter, Zelenski s-a arătat „profund recunoscător președintelui Klaus Iohannis, Guvernului și Parlamentului României pentru decizia lor de a furniza Ucrainei sistemul Patriot”.
Liderul ucrainean a subliniat că această decizie reprezintă și o „dovadă puternică a adevăratei prietenii și a parteneriatului strategic dintre țările noastre”.
„Fiecare acțiune decisivă ca aceasta salvează nenumărate vieți și suntem recunoscători tuturor partenerilor noștri care iau măsuri ferme în combaterea terorismului rusesc. În timp ce lucrăm activ pentru a proteja populația de agresiunea rusă din Ucraina, acest sistem de apărare aeriană nu numai că ne protejează națiunea, ci și sporește securitatea pe termen lung pentru partenerii noștri și pentru întreaga regiune”, a conchis el, citat de Calea Europeană.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis în luna iunie, la reuniunea la care a aprobat obiectivele României pentru summitul NATO, că România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot, devenind al treilea aliat NATO după SUA și Germania care acordă un astfel de sprijin.
Decizia Bucureștiului a fost întâmpinată cu deschidere de Statele Unite, prin vocea consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Potrivit deciziei CSAT, această donare se face cu condiția continuării negocierilor României cu aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.
Vremuri grele pentru directorul unei întreprinderi municipale de alimentație publică: Un bărbat a povestit cum îi ducea bani ca să avantajeze un agent economic
Ce se va întâmpla când se va opri în Ucraina tranzitul gazului rusesc către Europa?
Un fost angajat al SIS riscă până la șase ani de închisoare pentru că ar fi delapidat instituția cu sute de mii de lei: Complicele său și-a recunoscut vina