Zelenski explică obiectivele incursiunii în Kursk. „Tot ce provoacă pierderi Rusiei ne apropie de sfârşitul războiului”
Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk vizează crearea unei „zone tampon” pentru a preveni atacurile transfrontaliere ale forţelor Moscovei, a spus duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care trupele sale au aruncat în aer al doilea pod în regiunea de frontieră cu Rusia, relatează CNN.
Forţele ucrainene avansează în Kursk pe fondul luptelor care au urmat declanşării operaţiunii militare surpriză în urmă cu aproape două săptămâni. Dar Ucraina rămâne, de asemenea, sub presiune, deoarece forţele ruse avansează spre un centru militar cheie, potrivit News.ro.
Ofensiva din Kursk a făcut ca Rusia să lupte pentru a-şi consolida propriul teritoriu. Kievul pare să aibă mai multe obiective cu asaltul, de la ridicarea moralului trupelor și populației. Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat că incursiunea urmăreşte să asigure un proces de negociere „echitabil”.
Pentru prima dată, Zelenski a vorbit duminică despre ambiţiile strategice ale operaţiunii.
„Acum, sarcina noastră principală în cadrul operaţiunilor defensive globale este să distrugem cât mai mult potenţial de război rusesc posibil şi să desfăşurăm acţiuni contraofensive maxime”, a spus el.
Acestea includ „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului”, a spus preşedintele în cel mai recent discurs al său.
„Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial şi economiei lor contribuie la prevenirea extinderii războiului şi ne apropie de un sfârşit just al acestei agresiuni”, a declarat Zelenski. Poziţia Kievului în Kursk este „din ce în ce mai puternică”, trupele consolidându-şi poziţiile, potrivit lui Zelenski.
Kievul susţine că are sub control aproape 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc şi atât Rusia, cât şi Ucraina au îndemnat locuitorii să evacueze zonele în care au loc lupte grele.
Ca parte a eforturilor de a paraliza capacităţile logistice ale Moscovei şi de a întrerupe rutele de aprovizionare, forţele ucrainene au declarat, duminică, că au aruncat în aer un alt pod peste râul Seim în regiunea Kursk, cu „ atacuri aeriene de precizie”.
„Aviaţia Forţelor Aeriene continuă să priveze inamicul de capacităţile logistice cu lovituri aeriene de precizie, ceea ce afectează în mod semnificativ cursul operaţiunilor de luptă”, a declarat comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleșciuk, într-o postare pe reţelele de socializare care a inclus un videoclip care arată coloane de fum înghiţind părţi ale podului.
Atacul a avut loc la două zile după ce forţele ucrainene au distrus un prim pod peste Seim. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a efectua acel atac, care erau probabil HIMARS fabricate în SUA. Forţele Kievului au preluat controlul asupra oraşului Sudja săptămâna trecută şi au stabilit acolo un birou al comandantului militar, potrivit oficialilor militari ucraineni.
Duminică, forţele armate ucrainene au publicat un videoclip cu ceea ce au declarat a fi sisteme de aruncătoare de flăcări „Sivalka” „angajate în operaţiuni de luptă activă” în direcţia Kursk.
Rusia pare să fi redirecţionat câteva mii de soldaţi de la luptele de pe linia frontului din Ucraina ocupată pentru a soluţiona pierderea teritorială din Kursk. Iar locuitorii care au fugit din zonă din cauza luptelor au fost avertizaţi să nu se întoarcă „Situaţia operaţională pe teritoriul districtului nostru rămâne complicată. Unii cetăţeni nu renunţă la încercările lor de a se întoarce acasă, împiedicând astfel activitatea armatei noastre”, a declarat duminică şeful districtului Korenevski din Kursk, Marina Degtiareva.
„Întoarcerea în zonă până în prezent este imposibilă pentru rezidenţii locali şi uneori duce la tragedii teribile”. Autorităţile îi vor anunţa pe locuitori când este sigur să se întoarcă, a adăugat ea.
„Fac apel la toţi locuitorii din districtul Korenevski, să fim răbdători şi să lăsăm armata noastră să se ocupe de inamic, să nu îi încurcăm pe apărătorii noştri”, a mai spus ea.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați