Zelenski anunță o restructurare radicală a armatei. Ce se schimbă la forțele Kievului
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, în discursul său adresat naţiunii luni seară, că lucrează cu conducerea forţelor armate la modernizarea şi restructurarea armatei în unităţi mai mari, un plan anunţat acum câteva săptămâni prin care autorităţile de la Kiev caută să profite de potenţialul celor mai bune brigăzi şi să îmbunătăţească coordonarea pe front.
„Planul referitor la tranziţia către o nouă structură organizatorică a Forţelor Armate ale Ucrainei şi la crearea unor „corpuri de armată” a fost deja aprobat", a declarat Zelenski, care a folosit denumirea în limba engleză - corps - cu care sunt desemnate aceste unităţi mai mari, informează marţi EFE, potrivit Agerpres.
Zelenski a transmis că luni a discutat problema alegerii comandanţilor acestor brigăzi cu şeful forţelor armate, Oleksandr Sîrskîi.
„Trebuie să fie (oamenii) cei mai bine pregătiţi, cei mai promiţători, cu experienţă de luptă şi o mentalitate modernă", a insistat preşedintele ucrainean, care a anunţat că noi decizii în acest sens vor fi făcute publice în curând.
Ucraina a avut probleme cu unele unităţi ale armatei care au fost criticate pentru lipsa de competenţă a comandanţilor lor şi au înregistrat un număr foarte mare de morţi şi răniţi şi dezertări.
Presupusa funcţionare proastă a acestor unităţi creează probleme pe front şi dezechilibre în procesul de mobilizare. Deşi există liste de aşteptare pentru înrolarea în brigăzile renumite, puţini sunt dispuşi să se înscrie, dacă ştiu că ar putea ajunge în cele care au probleme, notează EFE.
Pentru a rezolva această situaţie, Kievul caută să creeze unităţi mai mari din cele mai prestigioase brigăzi cu cele mai bune rezultate pe câmpul de luptă. Separat, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat luni seară că Ucraina a adus acasă 12 copii luaţi cu forţa de Rusia, transmite Reuters.
„Ca parte a iniţiativei preşedintelui Ucrainei Aduceţi copiii înapoi în Ucraina, a fost posibilă revenirea acasă a 12 copii aflaţi sub presiunea ocupaţiei ruse”, a declarat Iermak, într-o postare pe canalul său de Telegram.
Programul lui Zelenski este o iniţiativă de revenire acasă a tuturor copiilor deportaţi cu forţa din Ucraina, potrivit declaraţiei de intenţie a iniţiativei.
Printre copiii returnaţi se numără o fată de 16 ani care şi-a pierdut mama, o adolescentă de 17 ani căreia i s-a eliberat o citaţie de către armata rusă şi o fată de opt ani, a spus Iermak.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.
Biroul Comisarului Rusiei pentru Drepturile Copilului nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a Reuters în afara orelor de lucru. Moscova şi Kievul au efectuat mai multe schimburi de copii pentru a fi reuniţi cu familiile lor de la începutul războiului pe care Rusia l-a lansat cu invazia sa pe scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022.
Ucraina afirmă că, de la începutul războiului, peste 19 500 de copii au fost duşi în Rusia sau în teritorii ucrainene ocupate de ruşi fără acordul familiei sau al tutorilor, calificând răpirile drept o crimă de război care îndeplineşte definiţia de genocid din tratatul ONU.
Rusia a declarat că evacuează oameni în mod voluntar şi pentru a proteja copiii vulnerabili din zona de război. Kievul a reuşit până acum să aducă înapoi 388 de copii, potrivit datelor publicate de Ministerul Reintegrării din Ucraina.
CE, despre ajutorul de 310 de milioane de euro oferit R. Moldova, inclusiv cetățenilor din Transnistria: Obiectivele noastre sunt decuplarea R. Moldova de insecuritatea aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea pe piața energetică a UE
Comisara europeană pentru Extindere, declarații optimiste pentru R. Moldova: „Ceea ce faceți voi, moldovenii, pe calea spre UE, este ceva impresionant. Sunteți parte a UE, trebuie doar să formalizăm acest lucru”
VIDEO // O instalație ce costă 24 000 de lei permite un consum zilnic de electricitate de doar 2 lei: Invenția unui moldovean, testată cu succes la Bălți și Râbnița!