Zeci de incidente în ziua turului doi al alegerilor prezidențiale, raportate de Poliție: Transportare organizată și cazuri de corupere a alegătorilor, fotografierea buletinelor sau agitație electorală. Președinta CEC: „Suntem îngrijorați”
Inspectoratul General al Poliției a raportat Comisiei Electorale Centrale (CEC) 52 de încălcări înregistrate până la ora 13.00 în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Cele mai multe incidente, 11 la număr, vizează fotografierea buletinului de vot, acestea fiind urmate de cazurile de agitație electorală – 10, cazuri de corupere a alegătorilor – 7, transportare organizată a alegătorilor pe teritoriul R. Moldova – 6, afișaj electoral neautorizat – 4 etc.
„Suntem îngrijorați de sesizările date, dar și de informațiile apărute în spațiul public cu privire la acțiunile de transportare organizată a alegătorilor atât pe cale terestră, cât și pe cea aeriană către secțiile de votare din Federația Rusă, Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Avem semnale și despre transportarea alegătorilor către unele secții de votare din republică, în special fiind vorba despre secțiile organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului. Funcționarii electorali au fost instruiți să fixeze și să documenteze toate cazurile de încălcare a legislației electorale. Aceste incidente la fel sunt cercetate de organele de resort și sunt monitorizate de către observatorii electorali”, a declarat Angelica Caraman, președinta CEC, într-un briefing de presă.
Caraman a ținut să amintească faptul că, potrivit Codului electoral, transportarea organizată a alegătorilor este sancționată cu amenzi de până la 6 000 de lei pentru persoanele fizice și de până la 15 000 de lei pentru cele juridice.
Menționăm că, până la ora 13.00, au votat peste 29% din alegătorii înscriși în listele electorale, cu peste 180 de mii mai mulți decât în primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.
Cea mai slabă prezență este atestată în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani.
Potrivit Angelicăi Caraman, cel mai activ se votează în raioanele Dondușeni, Rezina, Șoldănești și în municipiul Chișinău - peste 28% până la ora 13.00, Chișinău – 28%, în UTA Găgăuzia au votat 27%, iar la Bălți – 25%.
Până la amiază, își exprimaseră votul și peste 13 mii de transnistreni, dar și peste 100 000 de cetățeni din diasporă.
Cel mai mult s-a votat la Moscova – 2 400 și 2 100 de alegători în cele două secții electorale, la București – peste 2 400, la Brescia și Padova din Italia – câte 1 700 și, respectiv, 1 600 de alegători.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”