ZECE mituri despre Recensământul populației și al locuințelor, dezmințite de BNS: Plebiscitul NU acumulează date despre „carnea de tun” ce ar putea fi mobilizată în contextul războiului din Ucraina sau despre impozitele neplătite
Recensământul populației și al locuințelor 2024 este în plină desfășurare, însă exercițiul este subminat prin intermediul mai multor mituri lansate în spațiul public.
Biroul Național de Statistică (BNS) a ținut să combată zece falsuri perpetuate pe rețelele de socializare și să explice de ce informația despre clădiri și locuințe nu este colectată pentru ca fiscul să poată strânge mai multe impozite pe imobile, pentru ca statul să afle câtă „carne de tun” este disponibilă pentru mobilizare în contextul războiului din Ucraina sau să noteze veniturile și proprietățile noastre.
„În primul rând, statul deja are informații despre veniturile și proprietățile noastre. De asemenea, chestionarele la recensământ nu conțin întrebări despre avere, câștiguri, impozite, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri aflate în posesia cetățenilor”, explică instituția.
De asemenea, BNS precizează că plebiscitul este efectuat o dată la zece ani și nu are nicio legătură cu evenimentele externe sau interne.
Vedeți mai jos explicațiile BNS pe marginea a zece mituri legate de Recensământul populației și al locuințelor 2024, care va dura până la 7 iulie curent:
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania