23:39:41 24.11.2024
Stiri

ZECE lucruri mai puțin știute despre marele compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski

Actualitate 06.04.2021 08:02 Vizualizări4952 Autor: Ziarul National
ZECE lucruri mai puțin știute despre marele compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski


Fără îndoială, Ceaikovski rămâne în fruntea oricărei liste de compozitori celebri. Muzica și operele sale sunt elemente de bază pentru orice teatru respectabil.

Deși numele său este bine cunoscut, viața și moartea lui Piotr Ilici Ceaikovski rămân învăluite în mister. În cariera sa muzicală nu a avut întotdeauna succes și nici în viața personală nu a fost mereu fericit.

Ceaikovski era avocat de meserie

Părinții lui Piotr Ilici Ceaikovski au visat mereu că fiul lor va urma cariera de avocat. Timp de nouă ani, tânărul Ceaikovski a studiat la Școala Imperială de Jurisprudență, absolvind la vârsta de 19 ani. Ceaikovski a lucrat pentru guvern mai mulți ani, însă în curând a început să fie dezamăgit de cariera sa și s-a întors la adevărata sa pasiune, muzica. Șase ani mai târziu, Ceaikovski și-a finalizat educația muzicală la Conservatorul din Sankt Petersburg.

Ceaikovski era cel mai probabil homosexual

În ciuda faptului că nu existe dovezi ale relațiilor sale cu alți bărbați, zvonuri despre comportamentul sexual neobișnuit al lui Ceaikovski au ajuns chiar și la urechile împăratului rus. Cele mai concrete dovezi sunt scrisorile lui Ceaikovski către fratele său, care ar fi fost și el homosexual, în care discuta despre pasiunile sale. Ceaikovski s-a căsătorit la 37 de ani, însă căsnicia a durat doar două luni și jumătate.

Sursa foto: Shutterstock

Muzica sa nu a avut întotdeauna succes

Deși geniul lui Ceaikovski este acum recunoscut în lumea întreagă, compozitorul nu a avut mereu succes în cariera sa muzicală. La început, profesorii săi nu au văzut un talent aparte în el. Totodată, Lacul lebedelor, primul său balet, a fost inițial un eșec. Criticii erau nemulțumiți de muzică și coreografie. Baletul a câștigat recunoaștere și popularitatea doar după moartea compozitorului.

Ceaikovski a fost și jurnalist

Nu este un secret faptul că Piotr Ilici Ceaikovski avea uneori nevoie de bani, mai ales la începutul carierei muzicale. Pentru a supraviețui, Ceaikovski a lucrat ca jurnalist, publicând articole sub un pseudonim. Printre publicațiile pentru care a scris se numără Russkie Vedomosti și Sovremennaya Letopis.

A chiulit de la examenul final

La sfârșitul studiilor de la Conservatorul din Sankt Petersburg, Ceaikovski a chiulit de la examenul final. Directorul Conservatorului a fost foarte furios și a decis să nu îi permită să termine studiile. Din fericire pentru tânărul compozitor, directorul a fost înlocuit cinci ani mai târziu și doar așa a putut Ceaikovski să-și primească diploma.

Ceaikovski a participat la inaugurarea sălii de concerte Carnegie Hall

Piotr Ilici Ceaikovski a fost invitat la inaugurarea sălii de concerte Carnegie Hall din New York. În mai 1981, aceste a călătorit în SUA pentru a conduce orchestra simfonică din New York la ceremonia de deschidere.

Ceaikovski a distrus două opere

De-a lungul carierei sale, Ceaikovski a compus 10 opere, însă doar 8 au supraviețuit până în ziua de azi pentru că două au fost distruse. Una dintre acestea era opera Voevoda, care a fost pusă în scenă în 1868, însă distrusă chiar de către compozitor doi ani mai târziu în timp ce acesta își recicla o parte din muzică. A doua operă distrusă a fost Undina.

Sursa foto: Shutterstock

Ceaikovski avea de gând să scrie o operă cu Cehov

Anton Cehov a fost un mare prozator rus, dar și un prieten al lui Ceaikovski. Acesta avea chiar o colecție de povestiri dedicate compozitorului. În ciuda intențiilor bune, opera nu a fost niciodată creată pentru că Cehov s-a mutat într-o altă parte a Rusiei, iar Piotr Ilici Ceaikovski a murit patru ani mai târziu, scrie The Culture Trip și descopera.ro.

Ceaikovschi a murit după ce a băut apă din râul Neva

Moartea compozitorului a fost un accident nefericit. În seara de 20 octombrie 1893, Ceaikovschi a vizitat un restaurant de pe Bulevardul Neva. În timp ce era acolo, Ceaikovschi a comandat un pahar cu apă, care însă a fost nesterilizată. A doua zi, compozitorul s-a îmbolnăvit, deși starea sa de sănătatea fusese bună până atunci. Un medic a fost chemat, iar diagnosticul a fost holeră. Câteva zile mai târziu, pe 25 octombrie, Ceaikovschi moare în apartamentul său de pe strada Malay Morskaya.

Cauza morții compozitorului ar fi fost falsă

Unii istorici încă argumentează că holera nu ar fi putut să fie cauza decesului compozitorului. În primul rând, Sankt Petersburg trecea printr-o epidemie de holeră și servirea apei nesterilizate în timpul unei epidemii ar fi fost extrem de riscantă. Mai mult, Ceaikovschi suferea constant de indigestie. Compozitorul era foarte atent la dieta sa și nu ar fi permis o astfel de greșeală. Holera este o boală foarte contagioasă, așa că este ciudat și faptul că la înmormântarea sa, sicriul compozitorului a fost deschis. Astfel, mulți suspectează că, de fapt, Piotr Ilici Ceaikovski s-a sinucis după ce au ieșit la iveală detalii despre relațiile sale sexuale cu bărbați.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md