ZECE clădiri antice uimitoare care încă mai sunt folosite în zilele noastre
Multe clădiri ale lumii antice mai pot fi văzute și în zilele noastre, însă doar câteva au reușit să reziste cu bine trecerii timpului și să continue să fie folosite.
Iată 10 exemple ale arhitecturii antice:
10. Barajul Proserpina
Barajul Proserpina din Spania a fost construit în secolul al II-lea e.n. de către inginerii romani pentru a oferi apă orașului Augusta Emerita, numit în ziua de azi Merida. Cu o înălțime de 12 metri și peste 400 de metri lungime, barajul a fost construit din pământ, apoi acoperit de cărămizi și susținut de mai multe contraforturi.
Deși barajul Proserpina nu mai oferă apă potabilă orașului în ziua de azi, structura încă mai este folosită. Fermierii din regiune îi folosesc apa pentru recolte.
9. Amfiteatrul din Arles
Construit în 90 e.n., amfiteatrul putea găzdui 20.000 de oameni. Arena în formă ovală este înconjurată de 120 de arcuri. Zidurile amfiteatrului au devenit de-a lungul timpului zidurile unei cetăți. 200 de case, biserici și o piață centrală au apărut de-a lungul anilor în interiorul amfiteatrului.
Abia în 1826, casele au început să fie demolate, iar amfiteatrul a fost restaurat și adus la starea sa inițială. În ziua de azi, piese de teatru și concerte sunt organizate în interiorul său.
8. Teatrul lui Marcellus
Teatrul lui Marcellus a fost construit în 13 î.Hr. și a fost cel mai mare teatru din Roma la acea vreme, fiind capabil să găzduiască 20.000 de spectatori. Numit după nepotul Împăratului Augustus, teatrul avea să rămână unul dintre cele mai uriașe locuri din Roma până la construirea Colosseumului. În ziua de azi, teatrul este un complex uimitor de reședințe private.
7. Teatrul lui Epidaurus
Teatrul lui Epidaurus a fost construit în secolul al IV-lea î.Hr., fiind conceput de arhitectul Polykleitos cel Tânăr. Teatrul a rămas îngropat până în 1881, însă a fost rapid scos la suprafață și restaurat. În ziua de azi, teatrul lui Epidaurus este un loc popular pentru muzică și piese de teatru. Acustica clădirii este atât de bună încât și spectatorii care au locurile cele mai îndepărtate pot auzi o persoană pe scenă fără a fi nevoie de microfon.
6. Palatul lui Dioclețian
Dioclețian a fost singurul împărat roman care s-a pensionat din propria inițiativă și care s-a bucurat de viață lungă după aceea. Palatul lui Dioclețian reprezenta mai mult de o vilă pentru un om bătrân. Înconjurat de ziduri ferme, palatul era reședința fostului împărat dar și a forțelor armate care îl păzeau. Deși multe clădiri au fost construite în interiorul palatului, multe părți din structura originală a rezistat până în zilele noastre și sunt folosite drept magazine, locuințe și biserici.
5. Peșterile Maymand
Aceste peșteri nu sunt naturale, ci au fost create în rocă sub Maymand. Legendele locale spun că aceste peșteri au fost create cu ajutorul pietrelor dure găsite în regiune, nu cu ajutorul uneltelor tradiționale.
4. Templul Mundeshwari
Templul Mundeshwari din Kaura, India este considerat cel mai vechi templu hindus funcțional din țară. Mica structură din piatră are o formă octogonală și ar fi fost construită în jurul anului 600 e.n.
3. Castelul Sant’Angelo
Castelul Sant’Angelo (Castelul Îngerilor) din Roma a trecut prin atât de multe transformări încât este greu de imaginat că și-a început existența drept un mausoleu pentru un împărat roman. Acum însă, Castelul Îngerilor este un muzeu care conține multe opere romane și creștine.
2. Horyu-ji
Pagoda Horyu-ji din Japonia este considerată de mulți ca fiind cea mai veche clădire din lemn din lume. După ce au analizat inelele din lemn, cercetătorii au descoperit că structura a fost construită din copaci care au fost tăiați în 594 e.n. Pe măsură ce Japonia a fost devastată de războaie și cutremure puternice, supraviețuirea unei astfel de clădiri delicate este aproape miraculoasă.
1. Turnul lui Hercule, farul antic din La Coruna
Turnul lui Hercule este cel mai vechi far funcțional din lume. Legenda spuna că turnul a fost construit pe locul în care Hercule l-a doborât pe gigantul Geryon. Arheologii au descoperit multe artefacte interesante în această zonă, însă nu au găsit, deocamdată, niciun craniu gigant.
Sursa: descopera.ro
ISW: ,,Rusia exploatează criza energetică din R. Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune"
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova