10:58:30 22.04.2025
Stiri

Zahărul natural din fructe poate duce la obezitate. Ce greșeală alimentară facem când le consumăm

Actualitate 24.10.2023 10:57 Vizualizări1047
Zahărul natural din fructe poate duce la obezitate. Ce greșeală alimentară facem când le consumăm
Poză simbol

Fructoza poate duce la obezitate, spun cercetătorii care au făcut un studiu clinic despre modul în care acest compus poate influența creșterea în greutate. În cele mai dulci fructe (struguri, pere, curmale, smochine, stafide), fructoza se găsește în cantități mai mari.

O analiză majoră, condusă de medicul Richard Johnson de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus, sugerează că decizia de a pierde în greutate nu se poate reduce la o alegere între a renunța la carbohidrați sau grăsimi, ci și la fructoză.

Fructoza este un zahar simplu care se găsește în fructe. În cele mai dulci fructe (struguri, pere, curmale, smochine, stafide) fructoza se găsește în cantitate mai mare.

Fructoza este metabolizată în principal de ficat, numai că, spre deosebire de glucoză, nu necesită insulină pentru a fi utilizată de organism și nici nu crește glucoza din sânge, astfel încât este mai bine tolerată chiar de persoanele care au diabet zaharat.

Fructoza poate îmbunătăți indicele glicemic la persoanele cu diabet, dacă este consumată în cantități moderate.

„Deși practic toate ipotezele recunosc importanța reducerii alimentelor ultraprocesate și de tipul „junk food”, rămâne neclar dacă accentul ar trebui să fie pe reducerea aportului de zahăr sau a carbohidraților cu glicemie ridicată, sau a grăsimilor sau a grăsimilor polinesaturate sau pur și simplu creșterea aportului de proteine”, spun cercetătorii, conform sciencealert.com, citat de newsweek.ro.

„Aici, trecem în revistă diferitele ipoteze alimentare pentru obezitate. Propunem că toate diferitele ipoteze sunt în mare măsură corecte și că, deși în exterior par incompatibile, că toate pot fi unificate pe baza unei alte ipoteze cunoscute sub numele de ipoteza supraviețuirii fructozei”.

Fructoza este un tip de zahăr care poate fi găsit în mod natural în fructe. Echilibrate de vitaminele și fibrele din acestea, mărul, bananele și portocalele zilnice nu reprezintă atât de mult o problemă.

Consumul moderat de fructe este benefic

De asemenea, organismul poate produce cantități mici de fructoză din carbohidrați, cum ar fi glucoza și alimente sărate.

Adăugate la îndulcitori precum zahărul de masă și siropul de porumb bogat în fructoză în cantități mari, concentrațiile acestui anumit zahăr se pot acumula rapid în dieta noastră, adesea fără să ne dăm seama.

Chiar și atunci când există o mulțime de energie disponibilă sub formă de grăsime stocată, fructoza împiedică organismul să intre în orice stocare.

În unele contexte, acesta este un lucru bun. Spre exemplu, urșii care se pregătesc pentru hibernare își pot păstra intacte rezervele de grăsime mâncând fructe.

Dar consumul de alimente și băuturi dulci la oameni, spun cercetătorii, este calea către un exces nesănătos de zahăr.

„Acest mecanism bazat pe evoluție este folosit pentru a ajuta animalele în depozitarea grăsimilor atunci când hrana puțină”, scriu cercetătorii.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina exact cum funcționează acest lucru, deoarece majoritatea studiilor privind modul în care funcționează fructoza se bazează pe examene făcute la animale.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte