Xi doboară visul lui Putin: Liderul de la Beijing i-a arătat că el e șeful, iar China conduce relațiile cu Rusia
După declanșarea invaziei Ucrainei de către Moscova, Occidentul s-a rupt de Rusia, tăindu-i accesul în mare parte la piața europeană. Acum, în vizita lui Putin de la Beijing, Xi Jinping i-a doborât visul președintelui rus și nu a încheiat acordul bilateral privind o viitoare conductă de gaze ”Puterea Siberiei 2”. Liderul asiatic i-a arătat că el e șeful, iar China conduce relațiile cu Rusia.
Călătoria președintelui rus Vladimir Putin în China nu a reușit săptămâna trecută să asigure un proiect cheie pentru speranțele sectorului energetic în dificultate al Moscovei, potrivit Newsweek.
Vizita de stat a lui Putin a produs o declarație comună care anunță o „nouă eră” pentru „parteneriatul fără limite” dintre Beijing și Moscova, în timp ce îmbrățișarea împărtășită cu omologul chinez Xi a făcut titluri de presă. Dar liderul rus de lungă durată a plecat fără un contract pentru o conductă între țara sa și cea mai mare piață de export.
Rusia a compensat o parte din afacerile pierdute în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022 prin redirecționarea gazelor naturale și a petrolului către China. Această relație continuă să se aprofundeze odată cu prima conductă Power of Siberia (Puterea Siberiei) care se estimează să atingă capacitatea maximă în acest an și să livreze 38 de miliarde de metri cubi (bcm) în China anual.
Cu toate acestea, importanța exagerată a pieței chineze oferă Beijingului mai mult control asupra termenilor contractelor cu Rusia. Gazul este trimis în China cu un preț de 257 de dolari pe 1.000 de metri cubi, comparativ cu cei 320 de dolari pentru piețele sale europene rămase, iar această reducere va crește la 28% anul viitor.
În timpul vizitei lui Xi la Moscova în martie trecut, Putin a spus că conducta Siberia-2 se afla într-un „grad ridicat de pregătire” și a propus creșterea fluxurilor anuale de gaze în China la 100 de miliarde de metri cubi. Putin nu a reușit să obțină undă verde atunci și nici în timpul șederii sale în China în octombrie anul trecut, la summitul Belt and Road Initiative.
Declarația comună a lui Putin și Xi publicată după cele mai recente discuții a menționat doar un angajament vag de a aprofunda „cooperarea în domeniul petrolului, gazelor naturale, gazelor naturale lichefiate, cărbunelui și electricității”; facilitarea „transportului nestingherit al resurselor energetice”; și promovează „proiecte energetice comune majore”.
Declarația a caracterizat, de asemenea, legăturile chino-ruse ca un „model” pentru relațiile internaționale, contrastând acest lucru cu „confruntarea bloc” și „hegemonia” ordinii conduse de SUA.
„China și Rusia sunt parteneri naturali cu o puternică vitalitate și perspective largi de cooperare. Conducta ”Puterea Siberiei-2” este crucială pentru aprofundarea cooperării energetice între China și Rusia”, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în SUA.
„Ambele părți discută în mod activ o serie de probleme, inclusiv tehnologia proiectelor, modelele de afaceri și de cooperare”, a adăugat el.
Vizita lui Putin a avut loc la doar două săptămâni după ce gigantul rus de stat Gazprom a raportat pierderi de bani anul trecut pentru prima dată în mai bine de două decenii, adăugând la presiunea de a face ca Power of Siberia-2 să se realizeze.
Se preconizează că conducta va redirecționa 50 de miliarde de metri cubi (1,8 trilioane de picioare cubi) de gaz natural anual către nordul Chinei, o capacitate comparabilă cu cei 55 de miliarde de metri cubi pompați de conductele Nord Stream în Germania înainte de a fi sabotate în 2022.
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități