WWF: Peste 43 de milioane de hectare de pădure, defrișate în peste un deceniu. Pădurea Amazoniană, cea mai afectată
Planeta a pierdut pădure tropicală echivalentă cu dimensiunea statului California pe o perioadă de 13 ani, a declarat miercuri grupul de mediu World Wide Fund for Nature (WWF), cerând ca în planurile de redresare COVID-19 să fie incluse eforturi de conservare, relatează Agerpres.
Într-un nou raport, WWF a analizat 24 de puncte de despădurire din Asia, America Latină și Africa și a constatat că peste 43 milioane de hectare (106 milioane de acri) de pădure au fost defrișate în zonele respective între 2004 și 2017.
Raportul WWF – care a utilizat date de cea mai bună calitate disponibile în ultimii 20 de ani – a constatat că despădurirea avea loc la cele mai rapide rate în Amazonul brazilian și într-o arie vastă a sălbăticiei tropicale a țării numită Cerrado, în Amazonul bolivian, Paraguay, Argentina, Madagascar, și în Sumatra și Borneo, insule din Indonezia și Malaezia.
În plus, aproape jumătate (45%) dintre pădurile rămase în aceste 24 de zone au suferit degradări sau fragmentări, ceea ce le-a făcut mai vulnerabile, în special la incendii.
Agricultura comercială este principala cauză a despăduririi la nivel global, în special agricultura pe scară largă, zonele împădurite fiind defrișate pentru pășunatul animalelor și cultivarea culturilor, se afirma în raport.
În timp ce agricultura de subzistență a fost un factor determinant în Africa, în Asia extinderea plantațiilor și agricultura comercială au fost factorii cheie.
De asemenea, în toate aceste punct fierbinți, dezvoltarea infrastructurii – inclusiv extinderea drumurilor și a mineritului – a alimentat, de asemenea, despădurirea, a declarat WWF.
Protecția pădurilor globale este considerată vitală pentru reducerea încălzirii globale, deoarece acestea stochează carbon pentru încălzirea planetei și contribuie la reglarea climei prin precipitații și temperatură.
În acest sens, pandemia COVID-19 ar putea servi drept declanșator pentru o acțiune mai intensă de protejare a pădurilor, se precizează în raport.
Astfel, WWF îndeamnă oamenii și factorii de decizie politică să contribuie la protejarea pădurilor prin reducerea risipei de alimente, utilizarea terenurilor degradate pentru a produce alimente și adoptarea practicilor agricole ecologice. Raportul mai cere oamenilor să își joace rolul în combaterea despăduririi prin protejarea naturii în mijlocul cărora trăiesc și să evite produsele legate de despădurire prin verificarea etichetelor alimentare. Totodată, ar trebui să îi îndemne pe lideri să promoveze politici menite să oprească despădurirea și să refacă pădurile.
În plus, raportul consideră necesare acțiuni urgente din partea guvernelor, a întreprinderilor și a autorităților de reglementare pentru a asigura dreptul populațiilor indigene asupra terenurilor locale, pentru a consolida controlul local al pădurilor și pentru a conserva zonele bogate în biodiversitate, a declarat WWF.
De asemenea, ar trebui luate măsuri pentru a se asigura că produsele provenite din păduri sunt produse și comercializate în mod legal, etic și durabil, pentru a reforma lanțurile de aprovizionare și pentru a împinge mai multe firme, creditori și investitori să se angajeze la zero despăduriri.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski