21:59:24 11.01.2025
Stiri

WP: Lipsa de reacție a Rusiei la incursiunea ucrainenilor în Kursk arată că, în fața unei crize, Putin se blochează

Actualitate 19.08.2024 10:38 Vizualizări767 Autor: Ziarul National
WP: Lipsa de reacție a Rusiei la incursiunea ucrainenilor în Kursk arată că, în fața unei crize, Putin se blochează Defence România

„În fața crizei, Vladimir Putin tinde să înghețe” este titlul, metaforic, al unei analize publicate de The Washington Post pe tema răspunsului militar lent și ezitant al Moscovei la surprinzătoarea incursiune ucraineană în părți din vestul regiunii Kursk. În contrast cu retorica sa belicoasă, în momente de criză majoră Putin a părut mai degrabă în blocaj.

Kursk este cel mai recent exemplu al eșecului șefului de la Kremlin de a răspunde cu acțiuni rapide și decisive care să corespundă retoricii sale belicoase, notează sursa citată. Incursiunea din Kursk este a patra lovitură majoră adusă autorității lui Putin de la invazia în Ucraina din februarie 2022 și evidențiază slăbiciunile unei autocrații de sus în jos care funcționează în mare parte pe baza fricii și a pedepsei, citează Digi24.ro.

În fiecare caz - după eșecul Rusiei de a răsturna guvernul ucrainean la începutul invaziei, după ce șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a condus o rebeliune împotriva comandamentului militar regulat al Rusiei și după ce extremiștii islamiști au atacat populara sală de concerte Crocus City Hall - răspunsul Kremlinului a fost ezitant, Putin așteptând 24 de ore sau mai mult pentru a oferi orice fel de comentariu public, subliniază autorul.

Secretomanie

„Este întotdeauna același stil. Lui Putin îi place să păstreze totul secret. Când apare în public, nu spune prea multe. Preferă să nu fie alarmist”, a declarat Tatiana Stanovaia, fondatoare a grupului de analiză R.Politik, cu sediul în Franța, pentru Washington Post.

În același timp, oficialii de rang înalt se disimulează adesea pentru a-și ascunde eșecurile decât să riște să-l nemulțumească pe președinte. Imediat după începerea atacului ucrainean asupra regiunii Kursk la începutul acestei luni, generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, care deține personal comanda operațională asupra războiului din Ucraina, a insistat - în mod fals - că asaltul ucrainean a fost oprit.

Lunea trecută, în timpul unei reuniuni televizate a oficialilor din domeniul securității, Putin a părut mai agitat decât de obicei în timp ce citea observații dintr-un blocnotes gros cu scris negru mâzgălit.

De asemenea, l-a întrerupt iritat pe guvernatorul interimar al orașului Kursk, Andrei Smirnov, atunci când acesta a îndrăznit să dezvăluie în mod deschis amploarea incursiunii: 28 de sate capturate și cel puțin 2.000 de ruși dați dispăruți în teritoriul ocupat de Ucraina.

Pasarea responsabilităților

Putin le-a ordonat oficialilor să alunge forțele ucrainene - apoi a revenit la întâlnirile programate, inclusiv la discuțiile cu guvernatorii regionali și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în zilele care au urmat, fără a menționa public criza.

A organizat vineri o reuniune obișnuită cu Consiliul său de Securitate pentru a „discuta despre noi soluții tehnice” pentru războiul din Ucraina, înainte de a anunța că intenționează să plece în Azerbaidjan, ca și cum nu ar fi nimic în neregulă acasă.

„Putin se așteaptă ca alți oameni să facă toată munca grea și își va asuma meritele pentru tot ceea ce merge bine și, la fel, va da vina pe alții pentru tot ceea ce merge prost”, a declarat Galeotti.

La patru zile după ce Putin a însărcinat Armata rusă cu alungarea forțelor ucrainene, era clar că pentru un atac văzut inițial ca o pacoste pe termen scurt - o „provocare” în cuvintele lui Putin - era din ce în ce mai probabil ca forțele ruse să aibă nevoie de săptămâni sau luni pentru a-l rezolva.

„Adevărata natură a regimului Putin: minciuni, indiferență și autoconservare”

„Ofensiva de la Kursk din ultimele două săptămâni a expus adevărata natură a regimului Putin: un sistem construit pe minciuni, indiferență și autoconservare în detrimentul vieții și siguranței cetățenilor săi”, a scris Mihail Hodorkovski, un magnat rus exilat și o figură a opoziției încarcerată de Putin timp de 10 ani, într-o postare pe rețeaua X (fostă Twitter).

După mai puțin de două săptămâni de la această operațiune transfrontalieră uimitoare, Kievul susține că ocupă aproximativ peste 80 de localități, iar peste 180 000 de ruși au primit ordin să fie evacuați din casele lor.

Ucraina a încercat să extindă luptele în regiunea adiacentă Belgorod, dar progresele au încetinit după ce Rusia a desfășurat rezerve și și-a intensificat rezistența.

Gherasimov și comandantul forțelor speciale Ahmat din regiune, Apti Alaudoniv, au afirmat în mod repetat că progresul ucrainean a fost oprit, iar vineri Ministerul Apărării a susținut că a eliminat peste 2.800 de soldați ucraineni.

Citiți AICI continuarea analizei

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md