WikiLeaks: Putin plănuia încă din 2008 să intervină în Crimeea. Scenariul care s-ar putea repeta în Republica Moldova
Un document WikiLeaks arată că intervenția rusă în Crimeea era plănuită încă de acum 6 ani. Afirmația aparține președintelui de atunci al Georgiei, o țară unde există o situație similară cu cea din Crimeea - dar și din Transnistria, informează stirileprotv.ro.
Potrivit unui document WikiLeaks, Mihail Saakasvili, președinte al Georgie între 2004 și 2013, ar fi spus încă din 2009 că „Rusia se pregătește ca, după invazia din 2008 în Georgia, să intervină în Crimeea”. Titlul documentului e elocvent: “Ukraine - next on Putin's to do list?” („Ucraina – următoarea pe lista de treburi a lui Putin”).
Conform aceluiași document, „Saakașvili a prezis că Rusia va incita la tensiuni etnice în peninsulă” iar apoi se va oferi „în mod generos” să rezolve problema. Saakașvili presupunea pe atunci că Ianukovici va fi președinte la momentul respectivei intervenții rusești (în 2009 în fruntea Ucrainei era Victor Iușcenko). De asemenea, potrivit WikiLeaks, Saakașvili ar fi spus că „Putin vrea să mențină presiunea asupra Ucrainei și Georgiei ca să dea o lecție și un avertisment altor țări ex-sovietice”. Documentul citat ar proveni de la Departamentul american al Apărării, mai precis de la un reprezentant al acestui departament în Tbilisi, capitala Georgiei.
Afirmațiile din documentul WikiLeaks au fost confirmate acum câteva zile de Saakașvili însuși la postul CNN. „În 2008, atunci când Georgia a fost invadată de trupe rusești, am avertizat chiar înainte de invazie că o să vină și rândul Ucrainei. Putin se ține de planul sau”. Saakașvili a mai spus că intervenția din Crimeea a fost realizată pe același model precum cea din Georgia.
Fostul președinte de la Tbilisi a dat mai multe detalii într-un editorial publicat înFinancial Times. „Putin nu poate fi acuzat că își ascunde intențiile. Înainte de a invada Georgia, el și apropiații au avertizat asupra iminenței unui război cu țara noastră. Încă de la summit-ul de la București din 2008 insistă că Ucraina nu e o țară, ci un teritoriu”, susține Saakașvili. El mai dezvăluie că șeful de stat al unei țări vecine cu Ucraina i-a spus în 2012 că Putin i-a propus împărțirea Ucrainei între Rusia și vecinii ei din vest. „Mi-a spus că, în opinia lui, nu părea o glumă”, scrie fostul lider al Georgiei.
Ce s-a întâmplat însă în 2008 în Georgia? Situația de acolo e foarte interesantă pentru români, deoarece seamănă chiar mai mult cu cea din Transnistriadecât cu Ucraina. Osetia de Sud, o regiune de 4.000 km pătrați din Georgia chiar la granița cu Rusia, și-a declarat independența în septembrie 1990, la doar câteva zile după „Republica Moldovenească Nistreana” de la Tiraspol. A urmat un război care a durat până în 1992, exact ca peste Prut. Și tot ca în Transnistria, și în Osetia de Sud Rusia a intervenit pentru a impune încetarea focului.
Diferența este că în 2008, în Georgia a reizbucnit conflictul, sub președinția lui Saakașvili. Rusia a intervenit militar în sprijinul Osetiei, pe care a recunoscut-o ca stat independent. Georgienii au fost învinși și obligați să accepte prezența forțelor rusești în Osetia, care practic este și la ora actuală sub ocupație militară rusească și inaccesibilă pentru misiunile de monitorizare ale UE.
Spre deosebire de Osetia de Sud, „Republica Moldovenească Nistreană” nu e recunoscută oficial nici măcar de Moscova. Nu e însă nevoie de recunoaștere pentru alipirea la Rusia. De data asta, Saakașvili s-ar putea să greșească: nu țările baltice sunt următoarele pe lista lui Putin.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”