Washingtonul, solidar cu Marea Britanie pentru atacul cu o substanță neurotoxică asupra unui fost agent secret rus. Ce vor continua să facă împreună
Rusia este „cel mai probabil” responsabilă pentru atacul cu o substanță neurotoxică asupra unui fost agent secret rus care trăia în Marea Britanie, spune și Washingtonul, la câteva ore după ce premierul britanic a dispus convocarea ambasadorului rus și a amenințat cu o ripostă puternică.
„Nu exista niciodată o justificare pentru acest tip de atac - tentativă de asasinare a unui cetățean privat pe teritoriul unei națiuni suverane - și suntem indignați că Rusia pare să fi reluat un astfel de comportament”, a declarat Rex Tillerson, secretarul american de Stat, citat de DPA.
Oficialul american a mai precizat că a discutat, luni, cu ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, iar Statele Unite sunt „solidare cu aliații noștri din Marea Britanie” și vom „continua să ne coordonăm îndeaproape răspunsurile”.
„Suntem de acord că cei responsabili - atât cei care au comis infracțiunea, cât și cei care au ordonat-o - trebuie să sufere consecințele serioase corespunzătoare”, a concluzionat oficialul american.
Șefa Guvernului britanic i-a dat termen ambasadorului rus să răspundă acuzațiilor, până la sfârșitul zilei de marți.
„Trebuie să fim pregătiți să aplicăm măsuri mult mai extinse. Miercuri, vom face o analiză detaliată a răspunsului oferit de statul rus. Dacă nu va fi oferit niciun răspuns credibil, vom concluziona că această acțiune reprezintă o utilizare ilegală a forței de către statul rus împotriva Marii Britanii, astfel că voi reveni în Camera Comunelor pentru a stabili gama largă a măsurilor de ripostă”, a atras atenția Theresa May.
Reacția Moscovei
Moscova a catalogat luni drept un „spectacol de circ” acuzațiile Londrei potrivit cărora Rusia se face vinovată de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skropal.
Acuzațiile vizând Rusia reprezintă „altă campanie de informații și politică bazată pe provocare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenții ruse de presă.
Zaharova a catalogat drept un „spectacol de circ în Parlamentul britanic” acuzațiile premierului britanic Theresa May.
Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica să Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost gășiți inconștienți pe 4 martie pe o banca, la Salisbury, în sudul Angliei, unde locuia fostul spion.
Condamnat în 2006 după ce a fost găsit vinovat că a livrat informații Marii Britanii, fostul colonel GRU a fost schimbat în 2010 alături de alți trei agenți dubli cu spioni ruși arestați în Statele Unite.
Fostul spion și fiica sa au fost otrăviți cu un agent neurotoxic, o substanță chimică ce acționează asupra sistemului nervos și care poate duce chiar la deces.
Sursa: ziare.com
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi