Vrei să naști un copil? Pregătește-te din timp
„Spune DA pentru sănătatea ta!” – campanie finanțată de Compania Națională de Asigurări în Medicină
Sfat // Începe pregătirea cu o vizităla medicul de familie. El e prima persoană care te poate îndruma ce pași să faci
Cântărește-te!
Subponderabilitatea poate contribui la infertilitate, pe când supraponderabilitatea crește riscurile și complicațiile de diabet, hipertensiune și chiar la nașterea pruncului.
Lasă-te de fumat și alcool!
Cea mai importantă pregătire pentru sarcină e abandonarea viciilor.
Fumatul (atât activ, cât și pasiv) în timpul sarcinii crește șansele avortului spontan, a nașterii pruncului mort, nașterii înainte de vreme sau nașterii copilului subponderal.
Fumatul poate avea efecte și în primii ani de viață, în anii de copilărie, putând duce la probleme respiratorii.
Femeile care se pregătesc de sarcină (cât și în timpul sarcinii) trebuie să renunțe definitiv la alcool.
Administrează acid folic!
Acidul folic previne problemele de tub neural la prunci. Pentru o dezvoltare sănătoasă a fătului, se recomandă să iei acid folic încă înainte de concepție, precum și în perioada sarcinii.
Acidul folic se conține în legumele verzi, portocale, în cereale și în produsele din făină integrală. Se găsește și în farmacii.
Verifică-ți sănătatea, dacă ai boli cronice!
Dacă ai diabet zaharat, hipertensiune, boli tiroidiene, astm, obezitate, boli de rinichi ș.a., e bine să consulți medicii specialiști și să urmezi indicațiile lor.
Medicul specialist va face o evaluare a bolilor și-ți va da suportul necesar pentru a putea rămâne însărcinată și a evita pericolul în viața ta și a copilului tău.
Vizitează stomatologul!
Acesta va evalua sănătatea dinților și a gingiilor și, dacă va fi cazul, îți va recomanda tratamentul adecvat. E cunoscut faptul că în timpul sarcinii și al alăptării se recomandă să evităm anesteziile și antibioticele. Rezolvă-ți din timp problemele!
Cu atât mai mult că, în timpul sarcinii, riscul de infecții este destul de ridicat, iar nivelul crescut al hormonilor poate sensibiliza dinții și gingiile. Vei fi mai puțin dispusă problemelor dentare în perioada sarcinii, dacă ai deja obiceiuri sănătoase de igienă orală.
Respectă următoarele reguli:
Sănătatea ta este importantă pentru sănătatea copilului. Alimentează-te sănătos și echilibrat, fă-ți un obicei de a te plimba în aer liber, zâmbește cât mai des, dormi liniștit și fii sigură: fericirea e aici!
VIDEO // Krasnoselski nu mai așteaptă „gazul umanitar” promis de Rusia și este gata să PLĂTEASCĂ pentru livrările asigurate de „Moldovagaz”. „Transnistria este pregătită pentru reluarea livrărilor. Garantam plata”
Reuniune NATO: SUA, Germania, Franța, Regatul Țărilor de Jos și Marea Britanie vor ajuta R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și sporească reziliența în fața provocărilor hibride cu care se confruntă
Șaptezeci de școli din R. Moldova, dotate de UNICEF cu sute de table interactive și computere