Votul prin corespondență, utilizat în PREMIERĂ la scrutinul din 20 octombrie. Ce PAȘI trebuie să urmeze cetățenii pentru a vota
Ministerul Afacerilor Externe a explicat astăzi pașii pe care trebuie să-i parcurgă cetățenii care s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și referendumul republican din 20 octombrie.
Astfel, alegătorii care au primit plicul cu buletinele de vot sunt îndemnați să se asigure că acestea sunt sigilate în modul corespunzător și să conțină eticheta de securitate. Alegătorii urmează să bifeze o singură opțiune în fiecare din cele două buletine de vot.
Totodată, plicurile trebuie să conțină declarația semnată privind abținerea de la votarea multiplă și păstrarea secretului votului. Un alt element important este ca plicul cu buletinele de vot să ajungă la timp la biroul electoral, adică joi, 17 octombrie, ora 18.00.
Votului prin corespondență va fi accesibil pentru cetățenii din șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda.
Pentru votul prin corespondență la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova (turul I și II) au fost tipărite câte 1 809 buletine de vot.
Perioada de votare prin corespondență începe odată cu recepționarea de către alegător a materialelor pentru votare și se încheie odată cu recepționarea de către organul electoral a plicurilor cu buletine de vot cel târziu la ora 18:00, ora locală a țării-gazdă, în ziua de joi înainte de ziua alegerilor, adică 17 octombrie 2024.
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
De la vulnerabilitate, la incluziune: Asociația PRODOCS oferă sprijin pentru copiii din centrele de plasament
METEO // Vremea se răcește, ploi și lapoviță în weekend