VOTAT // REORGANIZARE: Administrația de Stat a Drumurilor devine societate pe acțiuni cu capital integral de stat
Întreprinderea de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” va fi reorganizată în Societate pe Acțiuni (SA) „Administrația Națională a Drumurilor” cu capital integral de stat.
Un proiect de lege care prevede această transformare a fost votat astăzi în lectura a doua de către Parlament.
Potrivit Guvernului, autorul proiectului de lege, scopul reorganizării este excluderea neclarităților cu referire la competența autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul administrării și gestionării drumurilor naționale și a terenurilor proprietate publică a statului aferente acestor drumuri. De asemenea, se urmărește consolidarea și fortificarea capacităților Administrației de Stat a Drumurilor, îmbunătățirea mecanismului de repartizare a mijloacelor Fondului rutier, precum și clarificarea responsabilității de administrare și utilizare, conform destinației, a mijloacelor alocate din fond.
Documentul aprobat de Parlament prevede că reorganizarea va fi realizată în trei etape. La prima etapă, va fi făcută evaluarea patrimoniului Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”, la cea de-a doua – consolidarea pachetelor de acțiuni prin procurarea de către stat a pachetelor de acțiuni proprietate privată, iar ultima etapă presupune absorbția societăților pe acțiuni specializate în întreținerea drumurilor publice.
Agenția Proprietății Publice va transmite în administrare autorității centrale de specialitate în domeniul infrastructurii drumurilor suprafețele de teren proprietate publică a statului aferente drumurilor naționale. De asemenea, autoritatea centrală de specialitate va transmite în administrare drumurile naționale și suprafețele de teren proprietate publică a statului aferente drumurilor naționale la valoarea de bilanț, cu ulterioara evaluare a acestora, în condițiile contractului de concesiune încheiat între aceasta și S.A. ,,Administrația Națională a Drumurilor” pe o perioadă de 35 de ani.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”