VOT la Guvern: Antreprenorii din R. Moldova vor putea contesta în instanță deciziile de control, iar abuzurile inspectorilor vor fi pedepsite
Controalele activității de întreprinzător urmează să se desfășoare fără abuzuri și să fie mai eficiente, astfel încât să fie economisit timpul antreprenorilor și să le ofere acestora pârghii de remediere rapidă, dar și de conformare voluntară.
Un proiect de lege privind modificarea unor acte normative în domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova, aprobat astăzi de Guvern, permite antreprenorilor să conteste deciziile de control în instanță.
Totodată, documentul introduce sancțiuni pentru abuzurile din partea inspectorilor și delimitează clar „recomandările” și „indicațiile” oferite de aceștia, astfel încât antreprenorii să piardă mai puțin timp pentru înlăturarea și prevenirea încălcărilor și să fie redusă incidența amenzilor.
De asemenea, noile reglementări presupun unificarea planurilor de control, revizuirea condițiilor pentru controlul inopinat și includerea de temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale. Totodată, noile prevederi oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator.
Proiectul de lege mai stabilește că organul de control ce va activa în calitate de agent constatator va verifica doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării estimează că aceste modificări vor contribui la scăderea timpului dedicat pentru proceduri de control cu cel puțin 74 de mii de ore pe an per om și vor duce la economii pentru antreprenori de cel puțin 71 de milioane de lei pe an, diminuând, în același timp, semnificativ riscul de corupție.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România