VOT FINAL // Cărțile de identitate, folosite în UE, vor înlocui buletinele de identitate din R. Moldova: Avantajele noilor acte ce urmează a fi eliberate începând cu primăvara anului 2025
Cărțile de identitate de model european vor fi introduse la nivel național în R. Moldova începând cu anul viitor și vor înlocui buletinele de identitate. Parlamentul a aprobat astăzi, cu 79 de voturi, modificările la Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte în lectură finală.
Noile reglementări mai prevăd că și cetățenii străini vor primi cărți de rezidență, care vor înlocui permisele de ședere și buletinele de identitate eliberate cetățenilor străini.
Cărțile de identitate care vor înlocui buletinele de identitate vor conține un nivel avansat de securitate, vor fi obligatorii pentru toți cetățenii Republicii Moldova începând cu vârsta de 14 ani și nu vor mai avea înscrisă informația despre domiciliul sau reședința temporară a titularului, date disponibile pe platforma guvernamentală MConnect.
De asemenea, documentele vor permite cetățenilor Republicii Moldova să călătorească liber în statele membre ale UE.
Atât cartea de identitate, cât și cartea de identitate provizorie și cartea de rezidență vor fi scrise în limbile română și engleză.
Cărțile de identitate și cărțile de rezidență conțin date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum și elemente de particularizare și de siguranță. Acestea vor fi eliberate cu diferite termene de valabilitate: de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 – 7 ani; de șapte ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 – 14 ani; de zece ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 70 de ani și nelimitat pentru persoanele cu vârsta de peste 70 de ani.
În cărțile de identitate și de rezidență va fi încorporat mediul de stocare electronică a datelor, care va include atât datele din formatul tipărit și datele biometrice precum imagine facială, amprente digitale, cât și mijloacele semnăturii electronice calificate și certificatele cheilor publice.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Agenția Servicii Publice cu scopul armonizării legislației naționale la rigorile acquis-ului Uniunii Europene și punerii în circulație a unor noi tipuri de acte de identitate care conțin un nivel avansat de securitate al datelor.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski