Voronin și evenimentele din 7 aprilie 2009 // La ce întrebări nu i-a putut răspunde directorul SIS Reșetnicov: „Se tot bâlbâia”
După opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Vladimir Voronin, care era atunci președintele R. Moldova, rămâne convins că liderii politici care au preluat puterea după comuniști ar fi fost implicați în organizarea protestelor. Totodată, comunistul Voronin spune că dânsul nu avea niciun interes să destabilizeze situația, pentru că avea 60 de mandate în Parlament. În continuare, liderul PCRM a sugerat că și fostul director al SIS, Artur Reșetnicov, care actualmente este deputat al fracțiunii PD, ar fi avut careva implicații în acele evenimente.
Potrivit lui Vladimir Voronin, principalul organizator al evenimentelor de acum opt ani ar fi Alex Grigorievs, vicepreşedinte al Alianţei internaţionale a ONG-urilor pentru securitate şi democraţie. „Acest Alex Grigorievs a fost organizatorul protestelor anti-Trump, dar şi al maidanului din Kiev. R. Moldova a fost primul experiment. El intenţiona să organizeze un maidan la Chişinău, după care în toate statele CSI. La Chişinău nu le-a reuşit, deoarece nu am folosit armele şi nu am permis vărsare de sânge”, a declarat Voronin, ieri-seară, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.
Voronin a mai spus că și bloggerul rus, Eduard Baghirov, care a fost învinuit de procuratură şi judecat de către instanţele moldoveneşti pentru organizarea evenimentelor din aprilie 2009, dar care în mod miraculos a reușit să fugă din R. Moldova, ar fi implicat în acele evenimente. Mai mult, Voronin a precizat că Baghirov a fost reținut de SIS pe 7 aprilie 2009.
„Am fost informat despre reţinerea lui Baghirov. Dar acesta a fost eliberat peste câteva zile. Director la SIS era Artur Reşetnicov. El nu mi-a putut explica de ce a fost reţinut şi eliberat Baghirov. Se bâlbâia. Nu mi-a explicat nici până astăzi. Dar acolo au fost persoane și mai dubioase decât acest Baghirov”.
Fostul președinte spune că nu regretă nicio decizie luată acum opt ani, iar dacă ar putea întoarce timpul ar proceda la fel sau chiar ar acționa mai dur. În special, Voronin s-a referit la liderii politici care au preluat puterea după 2009. Potrivit ex-președintelui, acei lideri trebuiau arestați imediat.
„Protestul nu a fost spontan. În jurul Președinției au apărut movile de pietre, sticle cu benzină. De unde au apărut 200 de angajaţi ai serviciilor speciale din România şi 100 de ostaşi ai serviciilor speciale din Vinița, Ucraina? Prima sticlă cu benzină în Parlament a fost aruncată în biroul unde se păstra Declaraţia de Independenţă. Documentul se păstra într-un safeu mai mic, care se afla într-un safeu mai mare. Cheile erau la loc, safeurile deschise, iar Declaraţia de Independenţă arsă. Este clar că totul a fost pregătit”, a subliniat Voronin.
Acesta a amintit și despre cele două comisii parlamentare, care aveau misiunea să elucideze evenimentele din aprilie 2009. „Au fost formate două comisii parlamentare. Una a fost condusă de Ion Pleșca, care acum e președintele Curții de Apel, și alta de Vitalie Nagacevschi. Ambii și-au dat demisia de la conducerea acelor comisii și chiar au plecat din Parlament. Ei au înțeles despre ce e vorba și au plecat. Poate au fost influențați, speriați. De atunci nu sa mai făcut nicio comisie specială. Deci, ziua de 7 aprilie 2009 este o zi neagră pentru Moldova, o zi de doliu și nu Ziua Libertății”, a conchis comunistul Voronin.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2