Vladimir Socor: „Reînvierea formatul 5+2 este o mare primejdie pentru R. Moldova”
Formatul 5+2 de negocieri în procesul de reglementare a conflictului transnistrean nu este legitim, a fost creat și susținut de Rusia și ne-a lăsat o moștenire toxică: egalitatea dintre Tiraspol și Chișinău, statut special pentru Transnistria, favorabil pentru Tiraspol, neutralitatea Republicii Moldova și un sistem de garanții ferm cu participarea Rusiei.
Drept urmare, formatul de negocieri 5+2 reprezintă „o rețetă pentru imixtiunea permanentă a Rusia în afacerile interne ale Republica Moldova, în calitate de garant”, a declarat astăzi Vladimir Socor, cercetător la Fundația Jamestown, la Forumul de Reintegrare a Republicii Moldova, organizat la Chișinău.
CITIȚI și DECLARAȚIE // Ucraina „nu vede posibilă continuarea unui dialog, la masa de tratative, cu Federația Rusă” în ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean: Kievul promite să „fie mereu alături de R. Moldova în acest proces”
„Reînvierea formatul 5+2 este o mare primejdie pentru R. Moldova. Trebuie să profităm de faptul că formatul 5+2 nu se întrunește pentru a-l îngropa definitiv. Ce trebuie de făcut pentru a evita reconstituirea acestui format? Nu recomand ca R. Moldova să-l denunțe, nu e necesar. Poate fi îngropat prin neconvocare eternă și tăcere publică”, a recomandat Vladimir Socor.
Aceeași sursă a adăugat că Rusia a promovat idea de statut special în trei cazuri - în Transnistria, Donețk și Lugansk și Karabah.
Potrivit lui Vladimir Socor, Rusia urmărește să obțină controlul asupra Republicii Moldova prin partide proxy și să creeze porțiuni din teritoriu pe care să le controleze, fiind vorba despre Găgăuzia, Taraclia sau Bălți.
Expertul a mai atras atenția că Rusia urmărește să blocheze aderarea Republicii Moldova la UE și va insista asupra ideii că „aderarea Republicii Moldova la UE este incompatibilă cu neutralitatea Republicii Moldova”, asupra căreia insistă Moscova.
CITIȚI și Vicepremierul Oleg Serebrian: Războiul din Ucraina a schimbat „calitatea” și „accentele” relațiilor dintre Tiraspol și Chișinău, iar reglementarea conflictului transnistrean depinde acum de „mișcarea noastră în direcția UE”
Forumul de Reintegrare a Republicii Moldova a fost organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul politici de reintegrare, în cooperare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski