09:42:22 23.11.2024
Stiri

Vladimir Socor: „Moscova nu mai are pârghii de a influența R. Moldova”

Politică 28.11.2014 16:00 Vizualizări3816 Autor: Mariana Rață
Vladimir Socor: „Moscova nu mai are pârghii de a influența R. Moldova”


INTERVIU // Analistul politic occidental, stabilit în Germania, afirmă că, „fără echipa Filat-Leancă, integrarea europeană nu ar putea fi continuată”

Analistul politic al Fundației Jamestown și al Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, privește cu îngrijorare lupta electorală din R. Moldova. Într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, Socor analizează posibilele coaliții postelectorale și spune care, în opinia sa, sunt cele mai puțin nocive pentru R. Moldova.

Domnule Socor, ați venit la Chișinău pe final de campanie electorală. Ce impresie v-a lăsat această cursă electorală?

Văzând lucrurile din perspectiva Chișinăului, am multe neliniști. Una este asociată cu faptul că noua configurație postelectorală va fi una fragmentată, care favorizează întotdeauna partidele mici și pe cele care își vând colaborarea cu preț mare. O altă îngrijorare este asociată cu faptul că partidul lui Renato Usatîi ar putea pătrunde în Parlament, dezorganizând procesul de luare a deciziilor în această instituție. Deciziile, chiar și în situația actuală, necesită tot felul de tocmeli și târguieli.

Odată cu venirea în Parlament a partidului lui Renato Usatîi, lucrurile se vor agrava. Mai ales că partidul său reprezintă interesele Rusiei.

Nu vorbiți deloc despre Partidul Socialiștilor. Nu îl vedeți în viitorul Parlament?

Ba da, cu îngrijorare. Îl văd cu o prezență mică. Dar, într-un Parlament fragmentat, partidele mici, de tip șantajist, își pot vinde sprijinul pentru o inițiativă legislativă cu un preț mare. În condițiile R. Moldova, prețul politic la care m-am referit nu constă din înțelegeri care impun unele valori în schimbul colaborării, ci de interese de business, de clan.

Ce fel de majoritate parlamentară vedeți dvs. după 30 noiembrie?

Foarte greu de prevăzut, pentru că nu cunoaștem aritmetica electorală. Dar simplul fapt că formarea și componența Guvernului depind de factori strict aritmetici în Parlament este o situație nesănătoasă. Este un produs al introducerii premature a democrației de tip parlamentar în R. Moldova.

Dvs. vă imaginați o coaliție proeuropeană cu participarea PCRM?

Îmi pot imagina o coaliție de guvernământ cu participarea PLDM și a PCRM. Ar fi departe de o construcție ideală. Ar fi construcție dictată de factorul aritmetic, dar și de periculozitatea altor partide parlamentare. Atunci, conducerea PLDM și echipa guvernamentală vor trebui să cântărească foarte atent de unde vine pericolul cel mai mare, de la Plahotniuc, Dodon, Usatîi sau Voronin.

PCRM deseori și-a schimbat comportamentul și natura. Partidul Comuniștilor nu este un partid european, este unul cu rădăcini adânci în trecutul sovietic și în mentalitățile sovietice. Este un partid profund rusificat, deci cu o conștiință națională subdezvoltată. Pe de altă parte, PCRM a lansat integrarea europeană ca politică de stat în R. Moldova. PCRM nu reprezintă în niciun caz o orientare prorusă sau proestică, ci o orientare a dublului vector, puncte de legătură între Rusia și Europa. Este o politică depășită de evenimente și de interesul național al R. Moldova.

Între PCRM și Moscova există acum o neîncredere profundă reciprocă. Moscova l-ar dori pe Vladimir Voronin înlăturat de la conducerea PCRM, acțiune începută de grupul lui Marc Tkaciuk, înainte de a fi eliminat din PCRM. Același scop îl urmărește și Renato Usatîi, în acord cu Moscova. Moscovei îi convine un PCRM slăbit, într-o coaliție cu Partidul Socialiștilor și partidul lui Usatîi. Aceste două partide proruse să se poziționeze fiecare la câte un flanc al PCRM și să îi restrângă libertatea de mișcare, să îl constrângă pe Voronin să se retragă de la conducerea partidului.

Așa cum spuneam, PCRM este un partid slăbit, fără potențial de revanșă, nu consider că reprezintă un pericol acut. Reprezintă cel mult un pericol de stagnare, dar în niciun caz un pericol de întoarcere la trecut.

Semnalele din partea UE spun că UE ar colabora cu un Guvern din care ar face parte și reprezentanți ai PCRM.

Cum credeți, comuniștii cu cine ar prefera să meargă în coaliție?

Și comuniștii sunt imprevizibili. Acolo a avut loc o sciziune. Cred că Voronin ar respinge o coaliție cu partidul lui Usatîi, pentru că în acest partid se regăsesc persoanele pe care le-a eliminat din PCRM și cu care se află în conflict acut.

Aici are loc un fenomen pe care eu îl numesc „ucrainizarea” R. Moldova. Când, după exemplul guvernării oranj din 2005-2009, Ucraina a avut un Parlament fărâmițat, în care deciziile se luau cu așa-zisele coaliții situaționale.

Astfel de risc există și în cazul R. Moldova.

Cum explicați faptul că, în pofida ajutorului fără precedent oferit de UE R. Moldova, numărul euroscepticilor este încă foarte mare?

Cauze sunt mai multe. Aș începe cu impactul televiziunilor rusești. R. Moldova se găsește încă în câmpul de dezinformare al mass-mediei rusești. Din punctul de vedere al securității informaționale, R. Moldova este un sat fără câini. Televiziunile Kremlinului dezinformează liber cetățenii R. Moldova. Aceasta nu este libertatea cuvântului, ci libertatea dezinformării. După evenimentele din Ucraina, este obligatoriu să îți protejezi spațiul informațional.

Un alt factor al euroscepticismului este asocierea democrației cu procesele politice din R. Moldova. Acestea nu arată frumos, iar noțiunea de democrație a fost compromisă. Iar democrația este asociată cu UE, care binecuvântează democrația din R. Moldova ca fiind o poveste de succes, dar cetățeanul din R. Moldova o vede altfel, pentru că o vede de aproape.

Vladimir Voronin a declarat de mai multe ori că, în cazul în care ajunge la guvernare, PCRM va solicita renegocierea Acordului de Asociere cu UE. Credeți că este posibil acest lucru?

Cred că Voronin va renunța la această idee, dacă PCRM va deveni un element al unei coaliții de guvernare. La început, domnul Voronin amenința să opună veto Acordului de Asociere, a solicitat Curții Constituționale să își dea avizul, dar nu cred că Vladimir Voronin a crezut că Curtea va da un aviz negativ. Voronin trebuie să țină seama de specificul alegătorilor săi care sunt foarte eurosceptici, rusofili, sovietonostalgici. Și atunci, el trebuie să facă gesturi care îi înșală pe alegători.

Cred că, cel mult, Vladimir Voronin va cere niște lucruri nesemnificative pentru a arunca un oscior alegătorilor săi. Gruparea lui Marc Tkaciuk era contra acordului, dar a fost eliminată.

Putem ghici care ar fi pașii Moscovei, dacă la guvernare în R. Moldova va rămâne o coaliție proeuropeană?

Moscova nu mai are pârghii de a influența R. Moldova. Le-a epuizat. Nu mai are ce embargo să impună. Prețul la gaz, Rusia l-a redus nu din bunăvoință, ci datorită formulei de calculare a prețului, care lega prețul gazelor naturale de prețul petrolului și al unor produse petroliere. Acestea fiind în scădere, a scăzut și prețul gazului. Rusia a devenit atât de intransigentă în chestiunea Transnistriei, încât nu mai poate influența R. Moldova. Dacă Rusia ar fi mai abilă, ar putea întinde o momeală R. Moldova. Dacă dvs. renunțați la integrarea europeană, noi vă permitem să vă reunificați țara cu Transnistria. Dacă Rusia ar oferi o astfel de propunere, poate cineva de la Chișinău s-ar gândi că poate merită să încercăm să vedem oferta. Dar Moscova nu face niciun fel de ofertă.

Atunci am putea pierde Transnistria?

Nicio schimbare nu poate avea loc în Transnistria care ar putea modifica situația existentă. Rusia nu va recunoaște Transnistria. Ei au mâinile pline cu Ucraina. Vor să evite noi sancțiuni europene. Ar trebui să fie cu totul iraționali ca să întreprindă ceva în Transnistria de genul recunoașterii independenței. Asta va atrage garantat noi sancțiuni occidentale. Este posibilă o repetare a episodului din 2010, când după alegeri a venit la Chișinău Serghei Narîșkin pentru a media formarea unei noi coaliții de guvernare. N-aș fi surprins să se repete această figură și Rusia să încerce să înjghebeze o coaliție între PCRM, partidul lui Usatîi și partidul lui Dodon.

Sper, totuși, foarte mult că echipa Filat-Leancă va rămâne la conducerea Guvernului, pentru că această echipă asigură stabilitatea politică în R. Moldova și continuarea cursului de integrare europeană. Fără echipa Filat-Leancă, integrarea europeană nu ar putea fi continuată.

Vă mulțumim!

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md