Vladimir Socor atrage atenția că proiectul de REZOLUȚIE propus în Congresul SUA cu referire la R. Moldova „seamănă cu poziția Rusiei”: „Conexează retragerea trupelor rusești din R. Moldova cu negocierea unui statut special pentru Transnistria”
Analistul occidental Vladimir Socor se arată sceptic vizavi de proiectul rezoluției propus Congresului SUA de către congressmanul William Keating, prin care Federația Rusă este îndemnată să-și retragă trupele și armamentul stocat în raioanele de est ale teritoriului suveran al R. Moldova.
În document este stipulat, pe lângă cerința la adresa Moscovei, și faptul că autoritățile americane „continuă să susțină procesul de negociere 5+2 ca format organizat și constructiv pentru stabilirea unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul unei R. Moldova întregi teritorial și suverane”.
„Acest proiect de rezoluție, propus în Congresul USA, conexează retragerea trupelor rusești din R. Moldova cu negocierea unui statut special pentru Transnistria. Această conexare seamănă cu poziția Rusiei, ceea ce este, de fapt, o condiționare”, atrage atenția analistul de la Fundația Jamestown din Washington.
CITIȚI și DOC // O rezoluție în susținerea R. Moldova a fost propusă spre aprobare în CONGRESUL SUA. Americanii solicită RUȘILOR să-și retragă trupele și ARMAMENTUL de pe teritoriul suveran al R. Moldova
Într-un comentariu oferit Ziarului NAȚIONAL, Vladimir Socor punctează că congressmanul-autor al proiectului este „o figură obscură, cu antecedente minime în politica externă”.
„Cumva a descoperit R. Moldova. El poate chiar dorește sincer să ajute, dar cu cine s-a consultat, propunând acest proiect? Da, State Department spune din când în când, automat, poezioara cu statutul special al Transnistriei. Dar nu presează, nu face publicitate din aceasta. Ar fi foarte dăunător dacă o rezoluție a Congresului american ar susține ideea statutului special. Ar submina poziția actualei guvernări la negocieri, care nu vorbește despre statut special. Și ar contrazice flagrant poziția Ucrainei, care respinge hotărât ideea statutului special în Donbas”, afirmă Socor.
CITIȚI și EXPERT: Strategia atractivității malului drept pentru Transnistria, o pistă „GREȘITĂ” care nu va da roade. Rusia trebuie declarată participant DIRECT la conflictul transnistrean, nu mediator
Analistul a mai remarcat faptul că, din luna iunie curent, administrația președintelui american Joe Biden a început să vorbească despre statutul special pentru Donbasul controlat de Rusia în Ucraina.
„Nu e exclus, ba chiar e posibil, că ar dori să creeze un caz paralel, exemplu, model, precedent, în R. Moldova. Chiar dacă nu se ajunge curând la negocieri cu acest subiect, simplul fapt că un proiect de rezoluție al Congresului american se pronunță pentru statut special al Transnistriei legitimează această noțiune nefastă, urmărită de Rusia în R. Moldova și Ucraina”, atenționează analistul occidental.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"