Vladimir Putin l-a primit pe Recep Erdogan la Soci, în Rusia. „Puteți veni la noi să vă odihniți. După aia, venim noi la dumneavoastră”
Președintele rus Vladimi Putin l-a primit luni la Soci - stațiunea turistică de pe malul Mării Negre, aflată în sudul Rusiei - pe omologul său turc Recep Erdogan. Putin s-a arătat „deschis la discuții” în privința acordului privind cerealele, abandonat de Moscova în luna iulie și pe care Ankara încearcă să-l relanseze, informează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.
„Cum ați ajuns? Totul bine”, l-a întrebat Putin pe Erdogan, după ce președintele turc tocmai a coborât din mașină. „O oră și 15 minute”, i-a răspuns Erdogan.
„Nu e departe”, a venit replica lui Putin.
„Puteți veni la noi sa vă odihniți, după aia venim noi la dumneavoastră. Aici, apropo, este foarte frumos, tot Marea Neagră este”.
„Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi problema acordului privind cerealele. Suntem deschişi la discuţii”, i-a spus Putin lui Erdogan la Soci, înaintea unei întrevederi oficiale între cei doi lideri.
Putin l-a primit luni în vizită pe Erdogan la Soci, acordul privind transportul cerealele ucrainene pe Marea Neagră fiind pe agenda de discuţii. La rândul său, Erdogan a promis, la sosirea la Soci, că va face un anunţ „foarte important” privind exporturile de cereale după întâlnirea sa cu Putin.
„Cred că mesajul pe care îl vom transmite la conferinţa de presă de după întâlnirea noastră va fi foarte important pentru lume, în special pentru ţările africane în curs de dezvoltare”, a spus preşedintele turc.
Prima întâlnire a lui Erdogan cu Putin de după octombrie anul trecut are loc în contextul în care forţele ruseşti încearcă să limiteze o contraofensivă a Kievului.
Erdogan speră să folosească aceste discuţii privind transportul de cereale ucrainene ca pe o trambulină pentru negocieri de pace mai ample între Kiev şi Moscova. Erdogan este unul dintre puţinii lideri NATO care păstrează relaţii bune cu Putin.
Relaţia lor strânsă, dar uneori turbulentă, pare să se fi consolidat de când Rusia şi-a lansat „operaţiunea militară specială” în Ucraina în februarie 2022. Decizia lui Putin de a reduce şi de a amâna plăţile Turciei pentru gazul rusesc a contribuit la atenuarea efectelor crizei economice.
La rândul său, Turcia a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi a devenit o destinaţie importantă pentru ruşii care doresc să aibă acces la o serie de produse şi servicii.
Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului
Republica Moldova se retrage de la concursul Eurovision 2025: „Selecția națională din acest an a evidențiat anumite provocări, inclusiv o scădere a interesului publicului și a calității generale a pieselor și prestațiilor artistice”
Cele zece ministere și agenții din R. Moldova cu ZERO servicii digitalizate: Guvernul bifează o rată generală de 59%