Vladimir Putin a împlinit astăzi 63 de ani: Visele neîmplinite ale rușilor creduli
Pe 7 octombrie, președintele Rusiei Vladimir Putin își sărbătorește a 63-a aniversare. El se află la putere deja de 15 ani. În acest răstimp, a reușit să promită poporului său „munți de aur”.
Publicăm mai jos cele mai memorabile promisiuni ale președintelui rus, care așa și n-au mai fost îndeplinite.
Vise neîmplinite
„Timp de un deceniu, trebuie să dublăm PIB-ul țării (Produsul Intern Brut)”, a declarat atunci nou-venitul în funcție președintele Putin în adresarea sa către Adunarea Federală, la 16 mai 2003.
Doar că el n-a clarificat din care moment începe acest deceniu.
Peste un an, președintele Putin a făcut precizările necesare: „Suntem capabili să dublăm potențialul economic al țării în doar zece ani, cum am spus anul trecut. Putem, dacă vom menține creșterea medie anuală măcar la nivelul primului trimestru al acestui an. Mai mult ca atât, dacă vom păstra acest ritm, vom putea dubla PIB-ul pe cap de locuitor nu peste un deceniu, ci deja în 2010”.
Astfel, care n-ar fi fost termenii la început, scopul concretizat a fost în mărirea PIB-ului către anul 2010.
„Acest obiectiv a fost îndeplinit la capacitatea de mai puțin de 60%. Așadar, nu a fost îndeplinit”, explică directorul Institutului de analiză strategică al Fundației Lupta cu Corupția, Igor Nikolaev.
Și vom trăi mai bine
Următoarea promisiune cu care Putin și-a bucurat alegătorii a fost reducerea dobânzilor la credite. „Cred că în următorii câțiva ani rata dobânzii la credite va alcătui 6%”, a declarat atunci deja prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin, în septembrie 2009.
Însă șeful administrației Băncii Sberbank (Băncii de Stat) a Rusiei, Gherman Gref, chiar atunci a risipit orice speranțe care au luat naștere în inimile rușilor creduli. „Nu cred că acest deziderat poate fi realizat în următorii câțiva ani”, a spus Gref.
Din păcate, Putin nu încerca să stabilească obiective realizabile pentru economia Rusiei. Notăm că rata dobânzii la credite la Banca Centrală s-a majorat până la recordul de 17% la sfârșitul anului 2014.
Aceasta a provocat creșterea ratelor dobânzilor la toate tipurile de creditare: de la 20 până la 40%. Iar la creditele urgente puteau atinge chiar 50-70%.
În prezent, ratele dobânzilor la băncile rusești variază: de consum – 21,9 – 37,99%; ipotecare – 11,8% - 18,9%, credite pentru auto – 18-24%.
Și aici Ostap Bender a început să debiteze
„Conform estimărilor noastre, deja în următorii doi-trei ani Rusia va ajunge între primele cinci cele mai mari economii mondiale”, a promis Putin în aprilie 2012, cu o lună înainte de învestirea sa oficială în funcția de președinte al Rusiei a doua oară.
În același timp, Rusia s-a clasat pe locul doi în lista celor mai slabe economii ale lumii în anul 2015.
Țara a ajuns unul din liderii mondiali după ritmul căderii PIB-ului, ocupând locul doi în clasamentul efectuat de către Agenția Bloomberg în ratingul internațional al celor mai slabe economii mondiale.
PIB-ul rusesc se va micșora în semestrul IV, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2014, cu 3,5%, potrivit previziunilor experților internaționali solicitați de aceeași agenție, în semestrul II al acestui an. Nici chiar promisiunile lui Putin despre dublarea PIB-ului în acest caz n-au fost de folos.
Trebuie de remarcat faptul că în timpul apropiat nu se așteaptă îmbunătățirea situației în Rusia. Criza economică din țară se explică prin două cauze principale. În primul rând, prin căderea prețurilor la petrol și țiței. În al doilea rând, prin sancțiunile internaționale, în urma cărora economia rusă a pierdut accesul la credite străine, la fel la tehnologiile și echipamentele tehnologice înaintate, de importul cărora este dependentă.
Așteptări și realitate
Și ultima, cea mai tare promisiune a lui Putin: Rusia nu va participa la nicio operațiune „militară”.
Remarcăm că această declarație a fost făcută de Putin pe 28 septembrie, iar peste doar două zile Rusia a efectuat atacuri aeriene puternice asupra trei provincii din Siria.
„Rusia nu va participa la nicio operație militară pe teritoriul Siriei”, a încredințat poporul ferm Putin. Și tot atunci s-a adresat către Adunarea Federală pentru permiterea operațiunilor militare în Siria.
Așadar, în ultimii 15 ani de aflare în fruntea statului, e greu de găsit cel puțin câteva schimbări pozitive în țară. Mai mult ca atât, Rusia este implicată concomitent în două războaie, ambele neavând nicio tangență cu ea.
Omagiatul însă va merge astăzi să joace hokei, iar lumea poate să mai aștepte.
Sursa: podrobnosti.ua
Guvernul de la Chișinău, răspuns pentru liderul separatist Krasnoselski: „Moldovagaz” va achiziționa gazul natural și-l va livra în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă ca plata, achiziția și transportarea să fie efectuate de companii terțe
Centralele electrice regenerabile instalate în R. Moldova au atins la finele lunii decembrie 2024 capacitatea-RECORD de 580 MW. Aceste capacități asigură 16,72% din consumul anual al republicii noastre
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată