14:23:36 21.12.2024
Stiri

Vinăriile din R. Moldova se îndepărtează de gazul rusesc: „Eram ostaticii Gazprom”

Actualitate 14.10.2024 11:27 Vizualizări1756 Autor: ZiarulNational
Vinăriile din R. Moldova se îndepărtează de gazul rusesc: „Eram ostaticii Gazprom”

Combinatul de vinuri „Cricova”, fondat în 1952 printr-un decret sovietic care poartă semnătura lui Iosif Stalin, şi-a redus costurile cu energia cu 25 la sută după ce a construit parcuri fotovoltaice şi şi-a îmbunătăţit izolaţia, relatează Financial Times.

„Tot procesul de producţie a vinului a fost modernizat, deoarece ne adaptăm la consumatorii de astăzi şi la tendinţele globale”, a declarat directorul Combinatului „Cricova”, Sorin Maslo.

După invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova şi-a accelerat orientarea spre Occident, solicitând aderarea la UE şi căutând surse de energie alternative pentru a reduce dependenţa faţă de gigantul „Gazprom”.

Producătorii de vin, un sector important al economiei statului, au urmat exemplul. „Cricova” a retras de la expunerea publică colecţia de vinuri a lui Vladimir Putin, formată din 607 sticle, pe care guvernul moldovean i-a oferit-o liderului rus cu ocazia vizitei acestuia în 2008.

Ministerul Energiei din R. Moldova estimează că anul trecut gospodăriile şi întreprinderile şi-au triplat sursele de energie regenerabilă, în special energia fotovoltaică.

Întreprinderile mai mici, cum ar fi noul producător de vinuri Luca, au beneficiat, de asemenea, de subvenţii de stat pentru a deveni ecologice.

Proprietarul Ion Luca a declarat pentru Financial Times că a evitat gazul din start, când a început construcţia în 2018. „Eram ostaticii Gazprom şi nu am vrut să depind de ei”, a spus Ion Luca.

Purcari, un alt brand moldovenesc care are o prezenţă puternică pe pieţele occidentale după ce a întors spatele Rusiei, trece şi el la ecologie.

Preşedintele consiliului de administraţie al Purcari, Vasile Tofan, a declarat că schimbarea a fost provocată de embargourile repetate ale Rusiei asupra vinului în anii 2010.

„Păcăleşte-mă o dată, ruşine să-ţi fie, păcăleşte-mă de două ori, ruşine să-mi fie”, a spus Tofan. Interdicţiile ruseşti au pus iniţial Purcari „în genunchi”, dar în cele din urmă s-au dovedit „o binecuvântare”, deoarece au accelerat îndreptarea spre vest.

În 2014, când Rusia a anexat Crimeea, Purcari a produs „un manifest lichid”, Freedom Blend, un vin fabricat din soiuri de struguri din Crimeea, Georgia şi R. Moldova. De atunci, Purcari a devenit un produs de bază la festivalurile din România şi este disponibil în Regatul Unit, Germania, Polonia, precum şi online.

Din 2021, Purcari a reuşit să acopere o treime din consumul său de energie folosind panouri fotovoltaice.

Vasile Tofan a declarat pentru FT că această schimbare trebuia să se întâmple deoarece Rusia a strangulat aprovizionarea cu gaze a R. Moldova şi a impus creşteri de preţuri cu mult înainte de a invada Ucraina, războiul fiind doar ultimul catalizator pentru această tranziţie.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md