Viktor Orban, prietenul lui Putin, i-a cerut lui Zelenski o încetare a focului favorabilă Rusiei. Reacţia liderului de la Kiev
Premierul ungar Viktor Orban, aflat în prima sa vizită la Kiev de la începutul războiului, pe care o face în calitate de lider al ţării care a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a promovat în timpul discuţiilor sale cu preşedintele Volodimir Zelenski ideea unei încetări imediate a focului, care figurează în toate "planurile de pace" pro-ruse, dar nu a insistat, totuşi, asupra acesteia, relatează Ukrainskaia Pravda, citat de news.ro.
În declaraţiile de presă făcute după discuţiile bilaterale purtate marţi, liderul maghiar a recunoscut că i-a propus omologului său ucrainean o încetare imediată a focului pe linia de contact cu trupele ruse care există în prezent, ceea ce ar însemna ca Rusia să rămână cu teritoriile cucerite, inclusiv Crimeea, adică aproximativ o cincime din Ucraina.
Ucraina exclude o astfel de ipoteză, condiţia ei preliminară pentru negocieri de pace fiind retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ocupate.
Orban a subliniat că nu se opune viziunii Ucrainei de a pune capăt războiului, dar o consideră prea laborioasă pentru a putea fi pusă în aplicare. „I-am spus domnului preşedinte că iniţiativele sale necesită mult timp, din cauza regulilor diplomaţiei internaţionale. Prin urmare, i-am cerut domnului preşedinte să se gândească dacă este posibil să facă ceva puţin diferit: să înceteze focul şi apoi să negocieze cu Rusia, deoarece o încetare a focului ar accelera ritmul acestor negocieri", a declarat Viktor Orban.
Cu toate acestea, Viktor Orban a subliniat că nu a insistat asupra iniţiativei sale şi a acceptat argumentele ucrainene. „Îi sunt foarte recunoscător preşedintelui (Zelenski) pentru opinia sa sinceră cu privire la această problemă", a spus el, promiţând să transmită ceea ce a auzit celorlalţi lideri ai UE.
Este demn de remarcat, scrie Ukrainskaia Pravda, faptul că preşedintele Zelenski a evitat să menţioneze acest subiect în discursul său, dar a subliniat că Ungaria a sprijinit iniţiativele de pace ale Kievului la summitul din Elveţia de luna trecută. "Ungaria a luat parte la primul summit pentru pace şi a susţinut comunicatul summitului, iar acest lucru arată disponibilitatea Ungariei de a fi eficientă pentru a reveni la o securitate reală pe termen lung", a declarat Zelenski.
Pe de altă parte, în urma discuţiilor de la Kiev, Zelenski şi Orban au convenit să lucreze la un acord privind relaţiile bilaterale care să rezolve problemele existente între cele două ţări, în special chestiunea drepturilor minorităţii maghiare. De asemenea, Orban a promis să deschidă şi să finanţeze prima şcoală ucraineană din Ungaria.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român