11:30:41 19.09.2024
Stiri

Viitorul Ucrainei ar fi negociat în spatele ușilor închise. Îngrijorări privind un nou atac de proporții

Actualitate 17.09.2024 19:55 Vizualizări1233 Autor: Ziarul National
Viitorul Ucrainei ar fi negociat în spatele ușilor închise. Îngrijorări privind un nou atac de proporții


Unii dintre aliații Ucrainei ar fi început să poarte discuții despre modul în care lupta împotriva invaziei Rusiei s-ar putea încheia, stârnind îngrijorări în alte câteva capitale occidentale că aceste eforturi ar putea forța Kievul să accepte o încetare a focului prematură.

Ca parte a discuțiilor lor privind strategia pentru anul următor, oficialii analizează mai serios cum ar arăta un sfârșit negociat al conflictului și o cale de ieșire, potrivit unor persoane care cunosc această chestiune, care au solicitat anonimatul pentru a discuta despre deliberările private, scrie Bloomberg marți, 17 septembrie.

Acțiunile companiilor europene de apărare au scăzut, Rheinmetall AG scăzând cu până la 6,4%. Saab AB a scăzut cu până la 4,4%, în timp ce Leonardo SpA a scăzut cu 3%.

Sursele au precizat că orice decizie de negociere ar aparține Kievului și că nimeni nu face presiuni asupra lui Volodomir Zelenski pentru a purta negocieri. Președintele Ucrainei a fost ferm, în public și în privat, în poziția sa că o cedare de teritoriu Rusiei ar fi nedreaptă, au spus oficialii. Fără niciun semn că Rusia și-a redus obiectivele militare, perspectiva unor negocieri reale rămâne încă departe, au spus aceștia.

Totuși, în timp ce războiul se îndreaptă spre o nouă iarnă, există puține semne de progrese pe câmpul de luptă. Acest lucru îi determină pe unii oficiali aliați să înceapă să exploreze modalități prin care diplomația ar putea ieși din impas.

Deși incursiunea surpriză a Kievului în regiunea Kursk din Rusia a răsturnat percepția că războiul se stabilizase într-un impas care avantaja Moscova, există puține șanse imediate ca Kievul să disloce trupele ruse de pe tot teritoriul pe care îl ocupă. În acest context, unii aliați rămân nesiguri cu privire la scopul strategic pe termen lung al operațiunii. Moscova se luptă să avanseze pe teren, dar rachetele sale au distrus o mare parte din infrastructura energetică a Ucrainei, stârnind frici cu privire la modul în care țara va trece peste această iarnă.

Zelenski urmează să facă presiuni pentru aderarea la NATO și UE, intrarea în acorduri economice și de securitate și pentru o furnizare continuă de arme mai avansate, ca parte a "planului său de victorie", au declarat două dintre surse. Președintele Ucrainei urmează să îi prezinte planul președintelui SUA, Joe Biden, când se vor întâlni în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la sfârșitul acestei luni. De asemenea, el dorește să împărtășească planurile cu candidații la președinție, Kamala Harris și Donald Trump.

Orice negociere pentru a pune capăt războiului ar trebui să rezolve o enigmă-cheie: cum poate un acord să se asigure că Ucraina nu va fi vulnerabilă la un viitor atac rusesc, liniștindu-și în același timp aliații că nu vor fi târâți într-un conflict direct cu Kremlinul. Ultima dintre aceste preocupări este un motiv major pentru care mai mulți aliați au fost până acum precauți în a permite utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pe care le furnizează în Rusia și posibilitatea ca Ucraina să devină parte a NATO în viitorul apropiat, calitate care vine cu garanția sa de securitate.

Orice discuții ar trebui, de asemenea, să depășească moștenirea amară a Acordurilor de la Minsk, care au fost convenite după anexarea peninsulei Crimeea de către Vladimir Putin în 2014. Pentru Kiev și susținătorii săi, acest acord, semnat cu șapte ani înainte de invazia la scară largă, indică pericolele inițierii de negocieri cu administrația rusă. Zelenski a avertizat că Putin va folosi din nou răgazul oferit de o eventuală încetare a focului pentru a se regrupa și, la un moment dat, a ataca din nou.

Un oficial european din domeniul apărării a declarat că guvernul său împărtășește îngrijorarea că, în urma oricărui acord, Putin ar profita de nesiguranța Occidentului pentru a se pregăti pentru un nou conflict. În plus, a precizat oficialul, ar fi dificil din punct de vedere politic pentru Zelenski să semneze orice acord care include cedări teritoriale, în timp ce obiectivul lui Putin de a subjuga Ucraina în întregime rămâne neschimbat. Ar avea sens ca Putin să aștepte cel puțin să vadă cine câștigă alegerile din SUA și care sunt politicile lor reale, a declarat oficialul.

Unii oficiali consideră că perioada dintre alegerile americane din noiembrie și inaugurarea prezidențială din ianuarie anul viitor poate oferi o fereastră de oportunitate în timpul căreia administrația Biden ar putea beneficia de mai multă libertate politică pentru a încheia un acord. Continuarea sprijinului militar și financiar pentru Ucraina s-ar putea confrunta cu incertitudini odată cu schimbarea administrației în SUA și cu ascensiunea forțelor de extremă dreapta în Europa.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md