VIDEO, DOC // Ministrul Justiției a înregistrat un proiect de modificare a Legii cu privire la procuratură, astfel încât procurorul general să poată fi evaluat și demis. „La momentul actual nu este posibilă sancționarea acestuia”
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat astăzi în Parlament un proiect de modificare a Legii cu privire la procuratură prin includerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia.
Potrivit ministrului, care își mai păstrează calitatea de deputat, în prezent nu este posibilă sancționarea procurorului general, chiar dacă acesta ar putea sta tot mandatul de șapte ani în fruntea Procuraturii Generale „fără să facă nimic”.
„Ambele mecansime prevăd posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Necesitatea acestui proiect este confirmată de rezultatele alegerilor din 11 iulie, când cetățenii au votat masiv împotriva nedreptății, inclusiv împotriva inacțiunii procurorului general”, a argumentat Sergiu Litvinenco, în cadrul unui briefing susținut la Parlament.
CITIȚI și „Pacientul englez” Platon, INCULPAT în trei dosare şi are statut de ÎNVINUIT, dar procurorii l-au lăsat să fugă din R. Moldova. „Procuratura Generală nu este un organ care să-i protejeze pe cetăţeni de hoţi, dar pe hoţi de cetăţeni”
Ministrul Justiției dă asigurări că, odată aprobate, aceste modificări nu vor afecta indepenența și autonomia procurorului general, deoarece rolul decisiv în acest proces îi revine CSP-ului.
Proiectul propus de reprezentantul noii guvernări prevede și modificarea componenței CSP, astfel încât să-i fie oferită „o mai mare independență” acestei structuri.
Menționăm că înregistrarea unui proiect privind modificarea Legii cu privire la Procuratură vine după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, când președinta Maia Sandu a acuzat Procuratura Generală de „inactivitate” în ceea ce privește dosarele care vizează corupția mare.
Șeful statului a acuzat procurorii că ar fi implicați în protejarea corupților, cărora le-ar permite să fugă din republică.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”