18:42:28 22.11.2024
Stiri

VIDEO ZGUDUITOR // „În tren, femeile gravide se înădușeau... Nășteau și, Dumnezeu să le ierte, zvârleau pe fereastră copilașii. Nu aveau cu ce să-i hrănească...”: LECȚIA de ISTORIE despre primul val al deportărilor din Basarabia

Actualitate 14.06.2021 10:55 Vizualizări3668 Autor: Ziarul National
VIDEO ZGUDUITOR //  „În tren, femeile gravide se înădușeau... Nășteau și, Dumnezeu să le ierte, zvârleau pe fereastră copilașii. Nu aveau cu ce să-i hrănească...”: LECȚIA de ISTORIE despre primul val al deportărilor din Basarabia


Primul val al deportărilor din Basarabia, organizate de sovietici în vara anului 1941, a vizat „cei mai buni oameni” din aceste locuri, cei mai mulți dintre ei decedând în Siberia sau Kazahstan.

Urmările acestor deportări, precum și ale celorlalte două valuri din anii următori, se resimt și astăzi, când, după aceste operațiuni de deznaționalizare, R. Moldova nu poate da naștere unor personalități loiale interesului național și am ajuns cel mai sărac stat din Europa, afirmă dr. hab. în științe istorice, profesorul universitar Anatol Petrencu.

CITIȚI și 80 de ani de la PRIMUL val al DEPORTĂRILOR staliniste din Basarabia: „Nici după 30 de ani Republica Moldova NU și-a respectat obligația morală și juridică față de cei care au fost victimele acestor CRIME împotriva umanității”

Sursa citată susține că basarabenii și bucovinenii de nord deportați au avut „o soartă tragică”, fiindcă erau prezentați ca fiind „dușmani” ai puterii sovietice, dar și „fasciști”, tocmai când izbucnise cel de-al Doilea Război Mondial, retorică perpetuată și astăzi de „lichelele” ostile interesului național, inclusiv din Parlamentul de la Chișinău.

„Drumul de acasă spre Siberia și Kasahstan a fost un coșmar. Călduri foarte mari, apă nu li se dădea. Se opreau la stații pentru necesități fiziologice, înconjurați de armată. Mâncare foarte puțină sau deloc. Au fost cazuri extreme când au murit. Erau oameni bătrâni, bolnavi, că i-au luat pe toți cu japca. Au fost cazuri când femeile au născut în tren, poate înainte de vreme. A durat vreo două săptămâni acest drum”, a povestit profesorul universitar în cadrul emisiunii „Lecția de Istorie” de la TVR Moldova, moderată de Vasile Munteanu.

CITIȚI și VIDEO // „Până la ce nivel de degradare trebuie să ajungă un om ca să-și mănânce propriii copii?”. Peste 200 de mii de MORȚI și sute de cazuri de CANIBALISM pe timpul foametei organizate. Cum au distrus sovieticii demnitatea NAȚIONALĂ a Basarabiei

Potrivit lui Anatol Petrencu, cel mai greu le-a fost basarabenilor în prima iarnă din anul 1941 - 1942, când „au murit mulți, și maturi, și copii”, din cauza temperaturilor extreme din Siberia cu care nu erau obișnuiți acasă.

„În tren când mergeau, eu nu mai țin minte, dar mama spunea, femeile gravide se înădușeau de căldură, iunie... Nășteau și, Dumnezeu să le ierte, zvârleau pe fereastră copilașii. Nu aveau cu ce să-i hrănească, pentru că nici ele nu aveau ce mânca”, povestește în aceeași emisiune una dintre victimele deportărilor staliniste.

Vedeți mai multe detalii despre tragediile trăite de basarabeni din cauza sovieticilor în fragmente de la emisiunea „Lecția de Istorie” de la TVR Moldova:

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md