VIDEO // Zeci de moldoveni au fost TRAFICAȚI în statele UE în baza unor acte false, iar apoi erau EXPLOATAȚI și somați să întoarcă pretinse datorii. Suspecții grupului infracțional sunt din R. Moldova, România și Austria
Zeci de persoane au fost recrutate și trimise la muncă în statele Uniunii Europene, în baza unor acte de identitate, dar și contracte de muncă false. Victimelor li se promiteau salarii bune, însă când se pomeneau în țara de destinație erau exploatate prin muncă la șantierele de construcție și somate să returneze pretinse datorii.
Grupul infracțional, care a pus în aplicare această schemă de trafic de persoane și organizarea migrației ilegale în scop de profit, ar fi format din cinci persoane, inclusiv cetățeni ai R. Moldova, României, dar și Austriei.
Potrivit Poliției, suspecții, cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, au recrutat pe parcursul anului 2021, sub pretextul angajării la un serviciu oficial și bine plătit în țările UE, mai mulți moldoveni. Aceștia le perfectau actele de identitate românești false, dar și contractele individuale de muncă în baza acestor acte de identitate false, pentru care ulterior le-au invocat datorii și i-au impus să activeze în diferite tipuri de construcții. Persoanelor nu le-au fost create condițiile promise din start și salariul stabilit.
Astfel, polițiștii au stabilit că, într-un singur an, suspecții ar fi transportat peste zece persoane de la care au încasat sume cuprinse între 10 000 la 20 000 de lei. Banii erau percepuți pentru transportarea în statele UE, pentru perfectarea actelor românești false, cazare și hrană.
La finele săptămânii trecute, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul unui complice din R. Moldova, de unde au ridicat înscrisuri de ciornă cu date privind calcularea orelor de lucru a părților vătămate, copiile actelor de identitate românești false, care erau folosite pentru angajarea în câmpul muncii, telefoane mobile, precum și diferite acte cu datele de identitate false ale victimelor folosite în Austria.
Suspectul de 60 de ani a fostanterior condamnat la pușcărie pentru 15 ani. Acesta este cercetat în libertate, dar riscă între 7 și 15 ani de închisoare.
TOP NAȚIONAL: Olivia Sanduleac, vameșul anului 2024: A depistat, împreună cu Amy, una dintre cele mai mari cantități de droguri, ascunse în trimiteri poștale
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%