00:01:49 16.01.2025
Stiri

VIDEO // Vine „prăpădul” peste Putin? Pentru prima dată în război, Ucraina are o nouă armă americană fatidică

Actualitate 26.04.2024 07:16 Vizualizări1242 Autor: ZiarulNational
VIDEO // Vine „prăpădul” peste Putin? Pentru prima dată în război, Ucraina are o nouă armă americană fatidică

Războiul lui Putin din Ucraina se află într-o continuă dinamică, chiar dacă a trecut și de borna de 26 de luni de la începerea invaziei. Experții consideră că foarte probabil va veni ”prăpădul” peste Putin, după ce Ucraina a primit rachete cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS.

Aceste noi arme fatale livrate Kievului de către Statele Unite, pentru prima dată în război, pot lovi adânc ținte importante în interiorul Rusiei sau în teritoriile ocupate, chiar și la 300 de kilometri.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, a confirmat că SUA au furnizat deja Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei – ATACMS, în urma unor rapoarte anterioare conform cărora Statele Unite le-ar fi trimis în secret luna trecută, potrivit iNews.

Rachetele balistice cu rază lungă de acțiune transportate în secret în Ucraina și care sunt incluse în pachetul de ajutor american de 61 de miliarde de dolari îi vor „provoca probleme lui Putin” în războiul său, fiind deja folosite pentru a lovi ținte rusești în teritoriul ocupat.

Ucraina a lansat rachetele balistice cu rază lungă de acțiune asupra unui aerodrom militar rus din Crimeea ocupată săptămâna trecută și asupra trupelor ruse dintr-o altă zonă ocupată săptămâna aceasta.

Sullivan a confirmat că SUA vor trimite mai multe rachete din ajutorul SUA de 61 de miliarde de dolari, semnat miercuri de președintele SUA, Joe Biden.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat: „Sunt recunoscător președintelui Biden, Congresului și tuturor americanilor care recunosc că trebuie să tăiem pământul sub picioarele lui Putin în loc să-i ascultăm, deoarece aceasta este singura modalitate de a reduce cu adevărat amenințările la adresa libertății. Împreună, putem face acest lucru.”

Confirmând aparent că Ucraina va primi ATACMS, el a adăugat că „Capacitățile pe distanță lungă, artileria și apărarea aeriană ale Ucrainei sunt instrumente extrem de importante pentru restabilirea rapidă a unei păci juste”.

SUA au trimis anterior Ucrainei versiunea de rază medie a sistemului de rachete ATACMS, care poate atinge ținte la 100 de mile distanță. Tipul cu rază mai lungă de acțiune poate ajunge până la 190 de mile (300 de kilometri) și poate lovi adânc în teritoriul Rusiei.

Justin Crump, un fost ofițer al armatei britanice care conduce compania de informații despre riscuri Sibylline, a declarat pentru i: „Aceste sisteme sunt balistice tactice, care sunt concepute pentru a lovi bine în spatele câmpului de luptă împotriva locațiilor de apărare aeriană, a trupelor sau a echipamentelor inamice cu o lovitură precisă și de impact”.

„Acest lucru va crea o problemă majoră pentru Rusia, orice de la 300 km în prima linie este o țintă potențială. Rusia va trebui să apere o zonă mult mai mare cu propriul sistem de apărare aeriană”.

Cu toate acestea, rămân întrebări dacă SUA vor acorda Ucrainei permisiunea de a folosi rachetele împotriva teritoriului rus, unii oficiali fiind îngrijorați de faptul că lansarea de rachete în Rusia riscă să escaladeze războiul.

Amiralul Christopher Grady, vicepreședintele șefilor de stat major americani, a declarat că Casa Albă și planificatorii militari au examinat riscurile furnizării de rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei și au stabilit că acum „este momentul potrivit”.

Rachetele ar ajuta Ucraina să elimine nodurile logistice rusești și concentrările de trupe care sunt mult în spatele liniei frontului, a adăugat el. Senatorul american Mark Warner, președintele Comisiei de Informații din Senat, a declarat duminică pentru CBS că anticipează că rachetele ATACMS vor fi trimise în Ucraina până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Pentagonul are o rețea vastă de depozite în Europa care dețin deja armele și sistemele de apărare de care are nevoie Ucraina. Experții au spus că armele sunt depozitate peste granița cu Ucraina în Polonia și Germania, sugerând că ar putea fi trimise la Kiev în scurt timp.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md