01:41:55 18.01.2025
Stiri

VIDEO, UPDATE // DECIS: Ilan Șor a rămas FĂRĂ imunitate parlamentară: ​„Procuratura este sigură că Șor va fi extrădat și va răspunde pentru faptele comise”

Actualitate 23.12.2021 13:20 Vizualizări2750 Autor: Ziarul National
VIDEO, UPDATE // DECIS: Ilan Șor a rămas FĂRĂ imunitate parlamentară: ​„Procuratura este sigură că Șor va fi extrădat și va răspunde pentru faptele comise”

Deputații au susținut astăzi toate cele nouă cereri prin care procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat acordul pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a lui Ilan Șor. Deputatul fugar, care a rămas fără imunitate parlamentară, este cercetat penal pe nouă capete de acuzare, inclusiv pentru escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizații criminale, fals în declarații, dar și delapidarea averii străine și abuz de serviciu.

Șeful interimar al Procuraturii Generale a explicat, de la tribuna Parlamentului, fiecare acuzație din cauzele penale care au tangență în special cu frauda bancară și cu concesionarea frauduloasă a Aeroportului Internațional Chișinău. Alături de numele lui Șor, procurorul general interimar a rostit și numele lui Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi, ca fiind capii grupărilor criminale ce făceau parte din organizația criminală condusă de Vlad Plahotniuc.

După ce au primit acceptul Parlamentului, procurorii vor putea demara acțiuni pentru ca Ilan Șor să poată fi supus măsurilor de urmărire penală, iar bunurile acestuia - puse sub sechestru. Totodată, acuzatorii vor putea formula o nouă cerere de extrădare din Israel a lui Ilan Șor, în baza noilor acuzații.

„Israelul este singurul stat care își extrădează cetățenii. Procuratura este sigură că Șor va fi extrădat și va răspunde pentru faptele comise”, a declarat astăzi procurorul general interimar, Dumitru Robu, la tribuna Parlamentului.







UPDATE // Cea de-a noua cerere
se referă la o schemă prin care Ilan Șor a acționat în comun cu grupul condus de fostul deputat democrat Vladimir Andronachi și a transferat de la Banca de Economii a Moldovei pe conturile unei societăți afiliate ultimului suma de 32,864 de milioane de lei. Din această sumă au fost întoarse doar 6,8 milioane de lei, prejudiciul adus statului fiind de peste 26,22 de milioane de lei.

Și această cerere a fost votată de 81 de deputați.







UPDATE // În cea de-a opta cerere, Ilan Șor este învinuit de delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari și a fost votată de 81 de deputați.








UPDATE // Cel de-al șaptelea capăt de acuzare la adresa lui Ilan Șor vizează acțiunile din anii 2012 și 2013, când, prin intermediul mai multor funcționari din Guvern și membrilor grupului de lucru care a efectuat studiul de fezabilitate, au creat condiții pentru concesionarea frauduloasă a activelor Aeroportului Internațional Chișinău.

Cererea a fost susținută de 82 de deputați.






UPDATE // Cea de-a șasea cerere de ridicare a imunității îl incriminează pe Ilan Șor de spălare de bani în proporții deosebit de mari, după ce gruparea sa și-ar fi însușit veniturile generate de Aeroportul Internațional Chișinău.

În acest caz, 84 de deputați și-au dat acordul pentru pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a lui Ilan Șor.







UPDATE // Cea de-a cincea cerere vizează implicarea lui Ilan Șor în schema de preluare a controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău, începând cu anul 2012 și până în prezent.

Procurorul general interimar, Dumirru Robu, susține că Șor, prin intermediul persoanelor din grupul criminal organizat pe care l-a creat, ar fi săvârșit escrocherie în proporții deosebit de mari.

„Prin intermediul acțiunilor întreprinse de procurori, va fi restabilit controlul statului asupra acestui obiectiv strategic”, a declarat Robu.

Această cerere de ridicare a imunității lui Ilan Șor a fost susținută de către 82 de deputați.







UPDATE // Celelalte cinci cereri privind acordul pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecatăa lui Ilan Șor vor fi examinate începând cu ora 14.15, după revenirea deputaților de la pauză.

Deputații Partidului „Șor” boicotează ședința de astăzi a Parlamentului.







UPDATE // În cea de-a patra cerere
de ridicare a imunității deputatului fugar, lui Ilan Șor îi este imputată „crearea de fonduri bănești” pentru susținerea și finanțarea organizației criminale conduse de Vlad Plahotniuc, dar și a grupurilor criminale care făceau parte din aceeași organizație, conduse de Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi.

Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, Șor a decis, începând cu a doua jumătate a anului 2012, să creeze un grup criminal în cadrul organizației criminale conduse de Plahotniuc, cu scopul de a sustrage bani din sistemul bancar al R. Moldova și a putea finanța activități economice atât pe teritoriul republicii, cât și în afară, dar și a finanța activitatea organizației criminale și a grupurilor care făceau parte din aceasta.

Astfel, în 2013, Ilan Șor a preluat controlul asupra celor trei bănci implicate ulterior în jaful bancar - Banca Socială, Unibank și Banca de Economii.

Această cerere a fost susținută de către 78 de deputați.







UPDATE // Procurorul general interimar, Dumitru Robu, susține că „Israelul este singurul stat care își extrădează cetățenii”.

„Procuratura este sigură că Șor va fi extrădat și va răspunde pentru faptele comise”, a declarat procurorul general interimar la tribuna Parlamentului.








UPDATE // Cea de-a treia cerere de ridicare a imunității lui Șor vizează aceeași schemă vânzare-cumpărare a 38,2% de acțiuni de la „Victoriabank”, pe parcursul anului 2014, cu implicarea banilor de la BEM. De această dată, Ilan Șor este învinuit de spălarea banilor de către un grup criminal, în proporții deosebit de mari, cauză atribuită dosarului ce vizează furtul miliardului.

Mai exact, gruparea Platon a vândut acțiunile care au fost procurate de Vlad Plahotniuc cu bani de la Banca de Economii, fiind ajutat în această operațiune de către Ilan Șor, care ar fi ochestrat mai multe mișmașuri la BEM pentru a da acestei tranzacții o aparență legală.

„Toate cele trei grupuri (Plahotniuc, Platon și Șor - n.r.) au acționat împreună la comiterea infracțiunii”, a spus procurorul general interimar, Dumitru Robu, în Parlament.

Deputatul Lilian Carp a cerut să fie clarificat rolul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care l-a disculpat și eliberat din detenție pe fugarul Veaceslav Platon.






UPDATE // Ce-a de-a doua cerere de ridicare a imunității lui Ilan Șor a fost votată de 87 de deputați.







UPDATE // Deputatul socialist Vasile Bolea acuză reprezentanți ai actualei guvernări de implicare în cazurile majore de corupție și îi ia apărarea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, afirmând că anume el a repornit dosarele care vizează frauda bancară, iar fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, este pus sub acuzare.

„Această odă la adresa lui Alexandr Stoianoglo ne-a convins că sunteți un susținător și simpatizant fidel al procurorului general suspendat”, a replicat președintele Parlamentului, Igor Grosu.







UPDATE // A doua cerere prin care procurorul general interimar, Dumitru Robu, cere acordul pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a lui Ilan Șor vizează implicarea acestuia în schema privind înstrăinarea de către alt fugar, Veaceslav Platon, în a doua jumătate a anului 2014, a 38,2% din acțiunile „Victoriabank”. Pentru aceste acțiuni au fost achitați bani din Banca de Economii, atribuiți fraudei bancare.

Potrivit lui Dumitru Robu, atunci, organizația criminală condusă de Vlad Plahotniuc, a decis redistribuirea bunurile deținute de grupările criminale, conduse de Ilan Șor și Veaceslav Platon, care făceau parte din aceeași organizație.

Procurorul susține că, în acest episod, sunt vizate și alte persoane, inclusiv din conducerea „Victoriabank”, Băncii de Economii, Băncii Sociale, Băncii Naționale a Moldovei etc.






UPDATE //
Prima cerere de ridicare a imunității lui Ilan Șor, în care deputatul fugar este învinuit de fals în declarații, a fost votată de 88 de deputați






UPDATE //
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, susține că Ilan Șor a fost organizatorul și instigatorul grupării criminale implicate în jaful bancar, fiind și beneficiarul bunurilor delapidate.






UPDATE // În prima cerere de ridicare a imunității lui Ilan Șor, care nu s-a prezentat la nicio ședință a actualului Parlament, fiind fugit în Israel, deputatul este învinuit de fals în declarații.

Potrivit procurorului general interimar, Procuratura a acumulat „suficiente probe” pentru a dovedi că Ilan Șor, deținând funcția de primar și apoi de deputat, nu a declarat, în perioada anilor 2016 - 2019, toate bunurile deținute.

Mai exact, Șor nu a indicat toate bunurile imobile ale soției sale, inclusiv din Federația Rusă, precum și mai multe conturi bancare.






Procurorul general interimar, Dumitru Robu, prezintă astăzi, de la tribuna Parlamentului, cele nouă capete de acuzare pe numele deputatului Ilan Șor, solicitând ridicarea imunității pentru ca acesta să poată fi supus măsurilor de urmărire penală, iar bunurile acestuia - puse sub sechestru.

Cele nouă cereri privind ridicarea a imunității lui Ilan Șor vizează nouă infracțiuni care ar fi fost comise de acesta - escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizații criminale, fals în declarații, dar și delapidarea averii străine și abuz de serviciu.

După aprobarea cererilor de către Parlament, Procuratura Generală va solicita extrădarea lui Ilan Șor pentru a fi atras la răspundere în R. Moldova pe cele nouă captele de acuzare.

Potrivit lui Dumitru Robu, până în prezent, cererea de extrădare viza doar acuzațiile aduse în dosarul fraudei bancare pentru care Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare de către prima instanță, dosarul fiind tărăgănat de câțiva ani în instanța de apel.

Șeful Procuraturii Generale dă asigurări că Șor va fi extrădat, adus pe banca acuzaților, iar bunurile obținute fraudulos vor fi confiscate în folosul statului.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md