VIDEO, UPDATE // Consiliul de Integritate îi cere președintei Maia Sandu SUSPENDAREA din funcție a șefei ANI. Rodica Antoci: „Îmi voi demonstra nevinovăția”
UPDATE // Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, crede că cererea Consiliului de Integritate adresată astăzi președintei Maia Sandu privind suspendarea sa temporară din funcție are „șanse mari” să fie acceptată.
Rodica Antoci a declarat încadrul unui briefing de presă susținut în această seară că „acțiunule respective contravin cadrului legal” și nu ar întruni cerințele prevăzute în Legea cu privire la ANI.
„Îmi vor demonstra nevinovăția atât în instanțele naționale și, dacă va fi cazul, cât și în instanțele internaționale. Sunt mândră de ce am realizat în acest mandat și de echipa pe care am creat-o”, a anunțat Antoci, adăugând că „nu a adus prejudicii” instituției pe care a condus-o.
Președinta ANI a lăsat să se înțeleagă că „i se închide gura” prin „aceste dosare fabricate” pentru toate cererile de confiscare a averilor nejustificate pe care le-a depus ANI în ultimii ani.
Consiliul de Integritate (CI) a decis astăzi să dea curs solicitării procurorilor anticorupție privind suspendarea temporară din funcție a președintei Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, vizată într-un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.
Membrii CI i-au solicitat președintei Maia Sandu să o suspende din funcție pe Rodica Antoci, iar atribuțiile acesteia vor fi executate de vicepreședintele ANI, Lilian Chișca.
„Rodica Antoci nu a văzut aceasta decizie, nu cunoaște cu exactitate care au fost temeiul care a stat la baza acestei decizii. După ce va examina toate aceste nuanțe, Rodica Antoci va face o declarație”, a spus purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, deși Rodica Antoci a fost prezentă astăzi la ședința CI.
Amintim că procurorii au efectuat pe 27 ianuarie curent percheziții la domiciliul Rodicăi Antoci, căreia îi impută depășirea atribuțiilor de serviciu și cauzarea unui prejudiciu în valoare totală de 126 570 de lei instituției pe care o conduce.
Președinta ANI și o angajată a instituției sunt cercetate pentru că ar fi achitat servicii în valoare de 29 570 de lei pentru lucrări de vopsire a automobilelor, deși contractul încheiat între ANI și agentul economic nu includea astfel de servicii.
Într-un alt caz, persoanele sunt cercetate pentru că, acționând contrar atribuțiilor de serviciu, au contractat de la un agent economic șapte uși în valoare de 97 000 de lei, după ce nu le-au plăcut cele instalate de primul agent economic contractat pentru repararea și instalarea ușilor în edificiul ANI.
Președinta ANI respinge invinuirile aduse și pledează nevinovată.
„Toate acțiunile intreprinse în mandatul său au fost realizate în strictă conformitate cu legea, asigurând transparență în activitate, dar și în acțiunile ce vizează achizițiile publice. Acest fapt este confirmat de rapoartele de audit și alte informații care permament au fost reactualizate și publicate pe pagina web a Autorității. Totodată, Curtea de Conturi efectuează anual misiuni de audit în cadrul ANI și nu a semnalat neconcordanțe de ordin penal”, se arăta atunci într-un comunicat de presă al ANI.
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice
FOTO // Bloc operator nou cu 15 săli chirurgicale, inaugurat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău: Până la 35 de mii de operații pe an
Tiraspolul preferă să țină oamenii în frig și întuneric. Autoritățile separatiste au BLOCAT reuniunea de mâine în cadrul căreia urma să fie agreat mecanismul de oferire de către Chișinău a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiune