VIDEO // Una dintre JUDECĂTOARELE care ar fi primit MITĂ pentru a emite decizii favorabile în unele cauze penale, repusă în funcție de CSM-ul reformat. „Reforma asta deja nici glumă nu mai poate fi numită. Sabotorii sunt chiar unii reformatori”
Una dintre cele cinci judecătoare, care în 2018 a fost cercetată penal într-un dosar de corupție, a fost repusă astăzi în funcție printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba de Liubovi Brânză, care în 2018 a fost reținută în dosarul „mită pentru judecători”. În sistem vrea să revină și Svetlana Tizu, cercetată penal în același dosar, însă CSM a amânat luarea unei decizii în privința acesteia. Liderul Platformei „demnitate și Adevăr”, Dinu Plângău, se arată indignat de acțiunile „CSM-ului reformat”.
„Prin hotărârea CSM din 23 octombrie 2018, aceasta (Liubovi Brînză) doar a fost suspendată din funcția de judecător. Propun să constatăm anularea deciziei. Ceea ce ține de drepturile deținute anterior, legea garantează că judecătoarei i se achită salariul pe perioada suspendării din funcție. Este o chestiune ce ține de Curtea de Apel Chișinău privind calcularea salariului. Dispozitivul Curții de Apel a fost emis pe 28 iunie 2023, iar cererea judecătoarei Brânză a fost expediată și înregistrată la CSM pe 5 iulie 2023”, a menționat în cadrul ședinței membrul CSM, Ion Guzun.
Fostul deputat Dinu Plângău spune că „CSM-ul reformat” și-a început activitatea cu stângul și că nu vede o mare deosebire față de activitatea precedentei componențe.
„Judecătorii din video, filmați cum numără banii și învinuiți de corupere pasivă, au fost repuși în funcție de către CSM-ul reformat.
CITIȚI și DETALII din dosarul MITEI pentru judecători: Renumitul medic reținut ar fi transmis 2 000 de euro magistraților pentru a-l îndreptăți într-o cauză care viza moartea unui bebeluș
În 2018, cinci judecători au fost învinuiți de corupere pasivă. În videoul de mai jos, postat de Procuratura Anticorupție, se vede cum o judecătoare numără banii și îi pune în plicuri pentru a se împărți cu alții. În acel dosar de rezonanță a fost condamnat la trei ani de închisoare doar asistentul judecătoarei Liubovi Brânză, pentru trafic de influență. E clar că au găsit un țap ispășitor. Toți cei cinci magistrați au fost achitați, iar azi CSM-ul reformat încet îi întoarce pe toți în sistem și îi pune să judece alți oameni. Reforma asta deja nici glumă nu mai poate fi numită. Multe încă am de spus despre interesele unora de a „sabota” reforma și sper ca, într-o bună zi, mai multă lume să înțeleagă că adevărații sabotori sunt chiar unii reformatori”, a scris fostul deputat pe Facebook.
Citește și: Dosarul „MITĂ pentru judecători”: Patru magistrați, dați pe mâna colegilor ca să-i judece pentru CORUPȚIE
Amintim că, în octombrie 2018, zece persoane, printre care cinci judecători, un procuror, un avocat și un medic, au fost reținute într-un dosar de corupție. Potrivit procurorilor anticorupție, care au efectuat atunci mai multe percheziții la Curtea de Apel Chișinău, judecătoria Chișinău, sediul Centru, Procuratura municipală, precum și la domiciliile suspecților, judecătorii ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare.
Era vorba de magistrații Svetlana Tizu și Victoria Hadârcă de la Judecătoria Chișinău, dar și de Liubovi Brânză, Galina Moscalciuc și Ludmila Ouș de la Curtea de Apel Chișinău. De asemenea, a fost reținută atunci și Vera Chiranda, care activează în cadrul Procuraturii sectorului Centru din municipiul Chișinău.
Procuratura Anticorupție a făcut publice și imagini video în care se vede cum o femeie numără bani, cel mai probabil într-un birou al Judecătoriei, îi pune în plicuri și le împarte apoi altor persoane.
Acuzatorii au documentat aceste cazuri începând cu luna august curent și susțin că rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii banilor de la persoanele interesate către magistrați. Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă erau „clienții” judecătorilor, adică cei care dădeau banii și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.
Ulterior, judecătorii au fost achitați.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România