VIDEO // Un politolog rus afirmă că Moscova a „trădat” regiunea separatistă transnistreană și face o paralelă cu retragerea susținerii militare pentru regimul Assad din Siria: „Nu le mai pasă de acești aliați”
Regimul de la Kremlin a trădat și părăsit regiunea transnistreană, consideră politologul rus Valeri Solovei, punctând, în cadrul unui podcast, că Moscovei „nu-i mai pasă de acești aliați”. Declarațiile sale vin în contextul în care „Gazprom” a sistat, de la 1 ianuarie 2025, livrările de gaz pentru Transnistria, lăsând-o în frig și întuneric.
„Nu le mai pasă de acești aliați, înțelegeți? Pur și simplu nu le mai pasă de ei. Trebuie să fie luate anumite decizii, dar nimeni nu vrea să le ia, pentru că, oricum, aceste decizii nu vor fi simple. Este necesar să se lucreze, să fie asumate anumite riscuri și, cel mai important, cheltuieli economice. Nimeni nu vrea să se ocupe de acest lucru. Descurcați-vă singuri! Voi, oamenii din Transnistria, aveți și cetățenia R. Moldova, iar unii chiar și pe cea a României. Cumva vă veți descurca? Vă va lua R. Moldova sub tutela sa”, a declarat Solovei, citat de deschide.md.
Acesta a făcut și o paralelă între trădarea Moscovei față de regimul de la Tiraspol și retragerea susținerii militare pentru regimul Assad din Siria, care a dus la schimbarea puterii în țara din Orientul Mijlociu.
„Se mândreau cu succesele în Siria, spuneau că au lansat o provocare geopolitică, s-au arătat îndrăzneți, iar acum nu mai este Siria și gata, nu e o problemă. Dar despre Transnistria în general nu vor spune nimic, uitați de ea!”, a conchis Valerii Solovei.
Deschide.md amintește că Rusia a sistat livrările de gaze naturale în stânga Nistrului începând cu data de 1 ianuarie 2025, deși avea capacitățile tehnice de livrare prin gazoductul transbalcanic după expirarea contractului de tranzitare a gazului prin Ucraina. Unele state europene, precum Ungaria sau Serbia, primesc gazele naturale rusești pe această cale.
Mai mult, Rusia, acuză R. Moldova și Ucraina de „genocid și practici neo-naziste” împotriva populației din regiunea transnistreană, folosind, în același timp, factorul creșterilor de tarife la lumină pe malul drept al Nistrului pentru a provoca destabilizarea situației în R. Moldova înainte de alegerile parlamentare din acest an.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România